Καταστροφικές πλημμύρες πνίγουν τη Σερβία

0
9

Σε κατάσταση ανάγκης βρίσκεται η Σερβία, όπου εκτεταμένες πλημμύρες έχουν εκτοπίσει πάνω από 25.000 ανθρώπους, ενώ έχουν ανασυρθεί και 35 νεκροί. Προβλήματα με πλημμύρες αντιμετωπίζει και η Κροατία.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές που διασχίζει ο ποταμός Σάβα και ιδίως στον δήμο Ομπρένοβατς, όπου 7.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους, αλλά και στις πόλεις Κρούπανι, Σρέμσκα Ράτσα και Γιάμε.

Προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει και το Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός της βαλκανικής χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, περιέγραψε για μία ακόμη φορά την κατάσταση ως καταστροφική τονίζοντας όμως ότι διαδίδονται και αναληθείς πληροφορίες.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων και πόσιμου νερού στους πληγέντες συμμετέχουν πέντε ελικόπτερα και προσωπικό από την Ουγγαρία, την αποστολή της Ε.Ε. στο Κόσοβο (Eulex), την ΠΓΔΜ και τη Σλοβενία. Αεροπλάνο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του Βελιγραδίου.

Το αεροσκάφος μετέφερε γεννήτριες και αντλίες. Σύντομα θα φθάσει και δεύτερη πτήση με τρόφιμα και νερό.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, ο οποίος παρέλαβε την ανθρωπιστική βοήθεια, υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ βοηθά τη σερβική κυβέρνηση, τη στιγμή που έχει ανάγκη από τη βοήθεια.

—Υγειονομικά και ενεργειακά προβλήματα

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος από την εμφάνιση επιδημιών στις πλημμυρισμένες περιοχές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όταν θα υποχωρήσουν τα νερά θα γίνει απολύμανση των σπιτιών που πλημμύρισαν και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Η ηλεκτροδότηση σε κάποιες περιοχές της δυτικής Σερβίας αποκαταστάθηκε υπάρχει ωστόσο κίνδυνος για το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η μία από τις δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «Νίκολα Τέσλα» στο Ομπρένοβατς πλημμύρισε και τέθηκε εκτός λειτουργίας ενώ απειλείται από τα νερά του Δούναβη και το δεύτερο σε ισχύ θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «Κοστόλατς» που βρίσκεται 95 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου.

Σχόλια