Greenpeace: η ενεργειακή εξάρτηση πηγή συγκρούσεων – Λύσεις ΑΠΕ και εξοικονόμηση

0
4

Ακτιβιστές της Greenpeace κλιμάκωσαν τη δράση τους κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών ενέργειας που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία.

Το απόγευμα της 16ης Μαΐου συνάντησαν την αυτοκινητοπομπή καθώς οι υπουργοί μετέβαιναν στο μουσείο της Ακρόπολης για ξενάγηση και για δείπνο εργασίας και το βράδυ ανάρτησαν πανό με κεντρικό μήνυμα «Καθαρή Ενέργεια, αντί για Βρώμικες Πολιτικές», μπροστά στην είσοδο του μουσείου. Οι ακτιβιστές απομακρύνθηκαν από την αστυνομία χωρίς να πραγματοποιηθούν συλλήψεις.

«Η κρίση στην Ουκρανία αποδεικνύει άλλη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο η εξάρτηση από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους τροφοδοτεί γεωπολιτικές συγκρούσεις και υπονομεύει τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης των λαών. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για το δράμα που εξελίσσεται στην Ουκρανία και να επιλέξει σήμερα τον δρόμο της απεξάρτησης από τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα και της στροφής στις εγχώριες καθαρές και ανεξάντλητες πηγές ενέργειας», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

—Δράση και την Πέμπτη

Μια μέρα πριν, την Πέμπτη, ακτιβιστές της Greenpeace είχαν ανεβάσει για τον ίδιο λόγο μεγάλο πανό με το μήνυμα «Ενεργειακή Ασφάλεια = ΑΠΕ και Εξοικονόμηση» μπροστά από την Πύλη του Αδριανού στη λεωφόρο Αμαλίας.

Λίγο πριν την έναρξη του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας στην Αθήνα, οι ακτιβιστές της Greenpeace ανάρτησαν πανό στην πύλη του Αδριανού με το σύνθημα «Ενεργειακή Ασφάλεια = ΑΠΕ και Εξοικονόμηση Ενέργειας», απαιτώντας από τους υπουργούς να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια ως τη μόνη λύση που εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης. Με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, η Greenpeace υπενθυμίζει στους υπουργούς ότι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα προκαλεί γεωπολιτικές εντάσεις και πολιτική αστάθεια και υπονομεύει τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης των χωρών.

Η Ευρώπη σήμερα δαπανά ετησίως συνολικά 545 δις ευρώ για ενεργειακές εισαγωγές, χρήματα που θα μπορούσαν να επενδύονται στο εσωτερικό της Ευρώπης, ενώ περίπου τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου προέρχονται από την Ρωσία.

Από την Ουκρανία διέρχονται περίπου τα 2/3 του ρωσικού αερίου που κατευθύνεται στην Ευρώπη. Οι ιδιαίτερες γεωπολιτικές συνθήκες καθιστούν την Ουκρανία πεδίο πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, επηρεάζοντας καθοριστικά τις εσωτερικές εθνικές και πολιτικές ισορροπίες της χώρας.

Η κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία αναβάθμισε το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας στην ατζέντα των υπουργών ενέργειας, που αναζητούν λύσεις προκειμένου να μειωθεί σταδιακά η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές. Αν και η ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας θα έπρεπε είναι μονόδρομος, πρόσφατη έκθεση της Greenpeace αποκάλυψε ότι οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης έχουν επενδύσει μεγάλο μέρος του ενεργητικού τους σε ορυκτά καύσιμα και ζημιώνονται σημαντικά από την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Έως σήμερα τα σενάρια που επεξεργάζονται τα κράτη-μέλη είναι εξαιρετικά χαμηλής φιλοδοξίας και παρατείνουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα. Η προώθηση του σχιστολιθικού αερίου και η εμμονή στον άνθρακα και τα πυρηνικά είναι οικονομικά ασύμφορες και μη ρεαλιστικές επιλογές, οι οποίες θα παρατείνουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγωγές.

Η Greenpeace θεωρεί ότι η ταχύτατη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα επιβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές. Η καταστροφή των φυσικών πόρων από την υπερθέρμανση είναι άλλος ένας σοβαρός λόγος που θα οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ των κρατών. Με αφορμή τη δημοσίευση της πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, ο Οργανισμός απηύθυνε δραματική έκκληση για γρήγορη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων τα επόμενα χρόνια.

Σχόλια