Ενισχύουν στέγες και κοινοτικά φωτοβολταϊκά, “χειραφετούν” τα μεγάλα

0
12

Την απόφαση να σταματήσει τις επιδοτήσεις προς τα μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα αρχής γενομένης από τον επόμενο Απρίλιο έλαβε η βρετανική κυβέρνηση.

Οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος άνω των 5 Μεγαβάτ θα αναγκαστούν να βγουν στην ελεύθερη αγορά χωρίς «σωσίβιο» και να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας για εξεύρεση χρηματοδότησης.

Αντιθέτως, το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Decc) της Βρετανίας εξέφρασε την πρόθεσή του να ενθαρρύνει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων μικρής κλίμακας σε στέγες, αλλά και τα κοινοτικά φωτοβολταϊκά.

Οι ιδιοκτήτες της γης ενθαρρύνθηκαν να μεταβούν σε ένα μοντέλο που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις χάρη σε ένα σύστημα επιδοτήσεων που μπορεί να τους αποφέρει 300 Ευρώ ανά στρέμμα.

Οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης αντηχούν ανησυχίες ότι η διείσδυση της ηλιακής ενέργειας γίνεται με υπερβολικά υψηλούς ρυθμούς και ότι ως το 2017 θα παράγεται περισσότερη από αυτή που μπορεί να υποστηρίξει η χώρα.

Πράγματι, σε πολλές περιοχές της νότιας Αγγλίας έχει καταγραφεί μια έκρηξη της ηλιακής ενέργειας με φωτοβολταϊκή ισχύ ικανή να ηλεκτροδοτήσει 620.000 κατοικίες.

Αυτή τη στιγμή, τα φωτοβολταϊκά στη Βρετανία αποζημιώνονται με το σύστημα των εγγυημένων τιμών οι οποίες καταβάλλονται ανεξάρτητα από το κόστος παραγωγής και λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

—Προτιμούν τα οικιακά

Η βρετανική κυβέρνηση δείχνει να προτιμά τα φωτοβολταϊκά σε στέγες σε σχέση με τα επίγεια συστήματα και διαρρέει ότι εφόσον το κόστος των συστημάτων αυτών συνεχίσει να κινείται πτωτικά οι επιδοτήσεις δεν πρόκειται να αποσυρθούν.

Από την άλλη πλευρά, τα μεγάλα συστήματα άνω των 5 Μεγαβάτ θα ανταγωνιστούν για επιδοτήσεις με βάση το μοντέλο εγγυημένης διαφορικής τιμής που προβλέπει την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ, όχι με μία εγγυημένη ταρίφα για κάθε τεχνολογία όπως σήμερα, αλλά με την Οριακή Τιμή Συστήματος συν ένα συγκεκριμένο premium. Κατά κανόνα υπάρχει μια minimum εγγυημένη τιμή, αλλά και μια maximum τιμή που λαμβάνει κάθε μία από τις τεχνολογίες των ΑΠΕ.

Όπως σχεδιάζει το βρετανικό υπουργείο, τα μεγάλα φωτοβολταϊκά θα ανταγωνιστούν καθιερωμένες τεχνολογίες όπως τα χερσαία αιολικά, η παραγωγή ενέργειας-θερμότητας από καύση απορριμμάτων και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.

Το σχέδιο του Decc προβλέπει ότι οι εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά επί στέγης θα μειωθούν με βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τα μεγάλα επίγεια συστήματα.

Ωφελημένα από τις νέες προτάσεις είναι και τα κοινοτικά συστήματα ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και αιολικά) με την προβλεπόμενη ισχύ τους να διπλασιάζεται σε 10 Μεγαβάτ.

—Δυσαρέσκεια από την αγορά

Για υπονόμευση της επενδυτικής εμπιστοσύνης” έκανε λόγο ο Σεμπ Μπέρρυ από την εταιρεία Solarcentury.

“Τα φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης κλίμακας είναι ήδη φθηνότερα από τα υπεράκτια αιολικά και θα καταστούν φθηνότερα από τα επίγεια αιολικά ως το 2017. Βγάζοντας σκόπιμα την αιολική ενέργεια στον ανταγωνισμό το 2015, η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι θα διαμορφώσει το αποδοτικότερο ενεργειακό μείγμα ΑΠΕ ως το 2020” πρόσθεσε.

“Η ηλιακή ενέργεια είναι φθηνή, δημοφιλής και απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας” κατέληξε.

econews

Σχόλια