Αιγιαλοί: δεν αποσύρεται το νομοσχέδιο – "Παράθυρο" για τροποποιήσεις

0
10

Αποφασισμένο να προχωρήσει στη θέσπιση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τους αιγιαλούς, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων μετά το πέρας της διαβούλευσης άφησε το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής την επιθυμία του Πρωθυπουργού να γίνει «εξαντλητική και ουσιαστική» διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονται τόσο από περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και από βουλευτές της ΝΔ -μεταξύ άλλων την Ντόρα Μπακογιάννη, τη Φωτεινή Πιπιλή και χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη- αλλά και του Πασόκ, το οποίο ζήτησε να μη δρομολογούνται αποφάσεις χωρίς να έχει υπάρξει συνεννόηση, πόσω μάλλον πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, ο Αντώνης Σαμαράς «θέλει μετά τις Ευρωεκλογές να ενημερωθεί η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτής της διαβούλευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική θέση της».

—Τι λέει το ΥΠΟΙΟ

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δεν σκέφτεται απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά  αναφέρει πως προτάσεις που υποβάλλονται στο στάδιο διαβούλευσης θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν στην τελική διαμόρφωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Επίσης, διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συνεργασία «με πολλούς φορείς αλλά και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις προκειμένου να ανταλλαχθούν απόψεις και να επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται».

Απορρίπτει ωστόσο τα περί «καταστρατήγησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» που του χρεώνονται και υποστηρίζει πως το προτεινόμενο ν/σ θέτει ως πρώτη προτεραιότητα «την περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών ακτών, μέσω της δραστικής αντιμετώπισης κατασκευαστικών αυθαιρεσιών, που συχνά παρατηρούνται κατά μήκος της παράκτιας ζώνης, εξαιτίας της ελλιπούς χάραξης».

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου  εξέδωσε ανακοίνωση με διευκρινίσεις, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό.

Οι διευκρινίσεις αφορούν τρία βασικά σημεία -στα οποία θεωρεί ότι έχει υπάρξει παρανόηση- ενώ εξέδωσε και συγκριτικό πίνακα προκειμένου να καταστεί φανερό ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν καταργούν συγκεκριμένους περιορισμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Οικονομικών:

*Προς άρση κάθε παρανόησης επί του θέματος, η κοινή χρήση του αιγιαλού και της παραλίας δεν αίρεται με τις επίμαχες ρυθμίσεις. Σε κανένα σημείο του νομοσχεδίου δεν ορίζεται ότι είναι επιτρεπτή η αποκλειστική χρήση του αιγιαλού και της παραλίας. Σε κανένα σημείο του νομοσχεδίου δεν περιορίζεται με κανένα τρόπο η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Πρόθεση του νομοσχεδίου είναι όχι μόνο να διατηρήσει τους περιορισμούς για την απλή χρήση του αιγιαλού, αλλά εκτός από τους υπάρχοντες περιορισμούς, δηλαδή του εμβαδού (500τμ) και της μεταξύ των παραχωρήσεων απόσταση (100μ), να θεσπίσει επιπλέον περιορισμούς, όπως τον καθορισμό ανώτατου συντελεστή παραχωρούμενου αιγιαλού. Επιπλέον με υπουργική απόφαση μπορούν να τίθενται και επιπλέον περιορισμοί, αν η μορφολογία και το μέγεθος κάποιου αιγιαλού το απαιτεί, προκειμένου να διασφαλισθεί η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση για τους πολίτες. (π.χ. εμβαδόν μικρότερο των 500τμ για κάθε παραχώρηση για παραλίες μικρές σε εμβαδόν). Δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνέχεια και των σχετικών σχολίων που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, είναι η ρητή προσθήκη στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, η πρόβλεψη για τη διατήρηση του ανώτατου εμβαδού ανά παραχώρηση των 500 τ.μ., τη μείωση της ελεύθερης ζώνης των 100 μέτρων σε 70 μ. και τον καθορισμό ανώτατου συντελεστή παραχωρούμενου αιγιαλού, ο οποίος θα λειτουργεί διορθωτικά αν η κάλυψη που προκύπτει από το ανώτατο εμβαδό ανά παραχώρηση είναι μεγάλη.

*Η δυνατότητα νομιμοποίησης δίδεται μόνο για όποια έργα ρητά επιτρέπονται, όχι μόνο από το προτεινόμενο νομοσχέδιο αλλά και από τον ισχύοντα Ν.2971/2001. Άρα κανένα έργο οικοδομικό, κατοικίες, ξενοδοχεία κλπ που ρητά απαγορεύεται να κατασκευάζονται εντός αιγιαλού, δεν εξαιρούνται από την κατεδάφιση. Επιπροσθέτως, με τις προτεινόμενες διατάξεις γίνεται υποχρεωτική η υποβολή μελέτης περιβαλλοντολογικών όρων, προκειμένου ένα έργο να νομιμοποιηθεί, καθιστώντας την περιβαλλοντολογική διάσταση βασική και απαραίτητη.

*Δεν θα πρέπει να συγχέεται η πρόβλεψη του νομοσχεδίου αυτού με τις ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου, οι οποίες έχουν επίσης αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση. Αυτές οι τελευταίες δεν αφορούν σε καμία περίπτωση κατεχόμενα ακίνητα που βρίσκονται στη ζώνη αιγιαλού/παραλίας.

*Καμία επέκταση εγκατάστασης δε θα γίνει μέσω των επιχωματώσεων, ούτε θα δημιουργηθούν μόνιμες κατασκευές. Επιχωματώσεις επιτρέπονται μόνο σε τουριστικές μονάδες που έχουν ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις ή σε ΕΣΧΑΣΕ-ΕΣΧΑΔΑ, δηλαδή αφορούν σε μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια από την Ελληνική Πολιτεία με βάση προβλεπόμενες σε νόμο διαδικασίες και προϋποθέσεις. Η δημιουργία ξηράς, θα υλοποιείται με δαπάνες των επενδυτών και θα αποτελεί υποχρεωτικά αιγιαλό, δηλαδή κοινόχρηστη περιουσία του Δημοσίου, την οποία το Δημόσιο θα εκμισθώνει στον επενδυτή σύμφωνα με το άρθρο 16 του σχεδίου νόμου. Ασφαλώς η δυνατότητα έγκρισης ενός έργου πρόσχωσης που θα περιλαμβάνεται στις αναφερόμενες κατηγορίες επενδύσεων, θα γίνεται μόνο εφ’ όσον εγκριθούν αυστηρές μελέτες περιβαλλοντολογικών όρων και διασφαλισθεί πλήρως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

—Υπογραφές και δράσεις πολιτών

Σημαντικές ήταν και οι αντιδράσεις στο σχέδιο νόμου από οργανώσεις, φορείς και πολίτες. Όπως μεταδίδει η «Καθημερινή» σήμερα επίκειται συνάντηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Αβραάμ Γούναρη, με τον διευθυντή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, Δημήτρη Καραβέλα (κατόπιν αιτήματος του πρώτου). Ο κ. Καραβέλας προτίθεται να παραδώσει στον γ.γ. τις 100.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες υπέρ της απόσυρσης του σχεδίου νόμου.

Μάλιστα, η ομάδα «STOP στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών» που δημιουργήθηκε στο facebook έχει συγκεντρώσει πάνω από 33.000 likes μέσα σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το WWF Ελλάς το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς:

*Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετακαι καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.

*Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.

*Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».

*Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.

*Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.

*Αγνοεί τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».

econews

Σχόλια