Η Γη από ψηλά, η Γη από χαμηλά: σεισμόμετρα στο διάστημα και υποθαλάσσιες εξερευνήσεις στο Αιγαίο

0
12

Από ψηλά ο πλανήτης Γη μοιάζει με μια γαλάζια σφαίρα. Αλλά όταν τον κοιτάμε με την ακρίβεια των δορυφόρων του 21ου αιώνα, η γαλάζια αυτή σφαίρα αποδεικνύεται πιο περίπλοκη.

Κλίμα, βιοποικιλότητα, μόλυνση, μετεωρολογία, πυρκαγιές, πλαγκτόν, υδάτινοι πόροι: πάνω από το κεφάλι μας, οι δεκάδες δορυφόροι που «αφουγκράζονται» διαρκώς τη Γη παρέχουν στους ερευνητές τα εργαλεία που τους βοηθούν να καταλάβουν τη δυναμική της και να προβλέπουν τις εξελίξεις της.

Η Pascale Ultré-Guérard του CNES θα μας εξηγήσει – με την βοήθεια των εικόνων – τα διακυβεύματα της δορυφορικής τηλεπισκόπισης και τα όρια της.

Επειδή ορισμένα φαινόμενα διαφεύγουν ακόμα από το μάτι των δορυφόρων. Για το λόγο αυτό, η γέννηση και η εκδήλωση των σεισμών δεν εντοπίζονται ακόμα από τις δορυφορικές τεχνολογίες. Φαίνεται ότι η πρόοδος της απεικόνισης του βυθού μπορεί να επιφυλάξει κάποιες αποκαλύψεις σχετικά με το ζήτημα αυτό. Η χρήση σεισμομέτρων νέας γενιάς σε συνδυασμό με καινούργιες μεθόδους απεικόνισης των ρηγμάτων σε βάθος καθιστά εφικτή σήμερα για τους ερευνητές την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην δημιουργία των σεισμών.

Η Μαρία Σαχπάζη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα μας εξηγήσει τι αποκαλύπτουν οι πρόσφατες υποθαλάσσιες σεισμικές εξερευνήσεις στο Αιγαίο κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Αφρικανικής πλάκας, που επεκτείνεται από το νησί της Κεφαλλονιάς (όπου σημειώθηκε φέτος ένας ισχυρός σεισμός) μέχρι τη ζώνη ανοικτά της Κρήτης, εκεί όπου έγινε ο γιγαντιαίος σεισμός του 365 μ.Χ.

Η διάλεξη θα λάβει χώρα στις 19 Μαίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387 – 175 64 Παλ. Φάληρο) και ώρα 19:30.

Σχόλια