Το τσιγάρο θερίζει στην Ευρώπη – Τα στοιχεία "σοκ" και ο "ανένδοτος" του Άδωνι Γεωργιάδη

0
3

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) και επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Imperial College του Λονδίνου,  Πήτερ Μπαρνς για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στη δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Lung Health and Smoking in Europe», που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία χθες, όπου παρουσιάστηκε και η ιστοσελίδα www.smokehaz.eu της ERS ανακοινώθηκαν τα εξής στοιχεία:

*Ένας στους οκτώ θανάτους στην Ε.Ε. προέρχεται από ασθένειες του αναπνευστικού.

*Περισσότεροι από το 50% των θανάτων αυτών οφείλονται σε καρκίνο των πνευμόνων ή σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που συνδέονται άμεσα με το κάπνισμα.

*Κάθε χρόνο γίνονται στην Ε.Ε. περισσότερες από έξι εκατ. εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω ασθενειών του αναπνευστικού με συνολική δαπάνη 380 εκατ. ευρώ.

* 700.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων καπνού.

Στην ιστοσελίδα της ERS  κάθε ενδιαφερόμενος (καπνιστές, επαγγελματίες της υγείας, φορείς της πολιτικής υγείας κλπ) μπορεί να ενημερωθεί για τις ολέθριες επιπτώσεις του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος, καθώς και του καπνίσματος από τρίτο χέρι.

Όσον αφορά στο παθητικό κάπνισμα, με βάση τα αποτελέσματα των μελετών Hellas Health που επικαλέστηκε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γιάννης Τούντας, πέρυσι το 38% των εργαζομένων σε εστιατόρια δήλωσε ότι εκτίθεται συστηματικά στον καπνό των άλλων έναντι 13% το 2011 και 9% το 2010.

—Παρέμβαση Άδωνι Γεωργιάδη

Στην εκδήλωση παρενέβη και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο «έχουν πόλεμο με το κάπνισμα» αναφέροντας ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν επιβληθεί περισσότερα πρόστιμα σε παραβάτες του νόμου κατά του καπνίσματος σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Ο υπουργός γνωστοποίησε και την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να εντάξει στη θετική λίστα φαρμάκων τα σκευάσματα που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος είναι ενταγμένα στην αρνητική λίστα, δηλαδή δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ενδεικτικά το θεραπευτικό κόστος για τρίμηνης διάρκειας αγωγή μπορεί να φτάνει και τα 200 ευρώ περίπου και η συνταγογράφησή τους γίνεται από τις ιατρικές ειδικότητες που στελεχώνουν τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.

econews

Σχόλια