Φωτοβολταϊκά: μειώσεις επιτοκίων στα αγροτικά δάνεια – Τι θα ισχύσει για τα υπόλοιπα

0
6

Μειώσεις στα επιτόκια δανείων που έχουν λάβει παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά εξετάζουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, επίκειται οριζόντια μείωση στα επιτόκια δανείων που χορηγήθηκαν για αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα δάνεια, μειώσεις θα γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις πολύ υψηλών επιτοκίων και εκεί που οι επενδυτές είχαν χρησιμοποιήσει ελάχιστα ίδια κεφάλαια και ιδιαιτέρως αυξημένα ξένα.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ρυθμίσεις υπέρ των δανειοληπτών παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αυτές -όπως έχει ήδη διαρρεύσει- θα αφορούν στην επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων κατά δύο με  τρία χρόνια και στη χορήγηση περιόδου χάριτος κατά την οποία θα εξοφλούνται μόνο τόκοι και όχι κεφάλαιο επί του δανείου.

Απώτερος στόχος των τραπεζών είναι τα δάνεια των επενδυτών στα φωτοβολταϊκά να καταστούν εξυπηρετήσιμα, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα τα «κόκκινα» φωτοβολταϊκά δάνεια μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα.

Πρόκειται για έναν στόχο αλληλένδετο με εκείνον της μείωσης των υπερημεριών στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς οι οποίες φτάνουν και τους οκτώ μήνες.

Στόχος του Λειτουργού είναι μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχουν εξοφληθεί τα τιμολόγια Μαρτίου 2014, ενώ χθες εξοφλήθηκε και ο Αύγουστος του προηγούμενου έτους.

econews

Σχόλια