Οι δεινόσαυροι που ζουν ακόμα, ο Πινόκιο και τα πουλιά

1
117

Δύο νέες έρευνες ήρθαν να ρίξουν ακόμα περισσότερο φως στο παρελθόν, αλλά ακόμα και στο παρόν και το μέλλον των δεινοσαύρων.

Η πρώτη μελέτη ανήκει σε Κινέζους και Βρετανούς επιστήμονες – από την Κινεζική Ακαδημία Γεωλογικών Επιστημών και τη Σχολή Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου- οι οποίοι ανακάλυψαν ένα νέο είδος δεινοσαύρου με προτεταμένο ρύγχος, ο οποίος έλαβε την ανεπίσημη ονομασία (Pinocchio rex) και την επίσημη «Qianzhousaurus sinensis».

Ο δεινόσαυρος-Πινόκιο θεωρείται συγγενικό είδος του θρυλικού Τυραννόσαυρου (T.rex) και έζησε πριν από 60 εκατ. χρόνια.

Εκτός από το μακρύ ρύγχος με μια σειρά κέρατα πάνω του, διέθετε ένα επίμηκες κρανίο και μακριά στενά δόντια. Θεωρείται ότι έζησε κατά την ίδια περίοδο με τον Τυραννόσαυρο αλλά κυνηγούσε διαφορετικά πειράματα.

Η μελέτη βασίστηκε σε απολίθωμα που βρέθηκε στη νότια Κίνα σε πολύ καλή κατάσταση και ανήκε σε ένα σχεδόν ενήλικο ζώο και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».

—Οι δεινόσαυροι ζουν;

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, οι δεινόσαυροι εξαφανίσθηκαν από προσώπου Γης μετά την πτώση ενός μεγάλου αστεροειδούς.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη έρχεται να δείξει ότι οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν, αλλά προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες που επικράτησαν στον πλανήτη.

Τι απέγιναν; Αφότου εμφανίστηκαν στη Γη πριν από 220 εκατ. χρόνια, ακολούθησαν μια μακραίωνη εξελικτική πορεία και τελικά μεταμορφώθηκαν σε πτηνά υποστηρίζει επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι Βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν την εξέλιξη 426 ειδών δεινοσαύρων εστιάζοντας στο πάχος των οστών των ποδιών τους όπως το μηριαίο.

Στη συνέχεια συνέκριναν τις μετρήσεις σε όλο το εύρος του “γενεαλογικού δέντρου” των δεινοσαύρων εδώ και 160 εκατομμύρια χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τρομακτικά όντα στο πέρας των χιλιετιών συρρικνώθηκαν και έφτασαν να γίνουν πουλιά.

“Οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν. Επιζούν περίπου 10.000 είδη μέχρι σήμερα με τη μορφή πτηνών” δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ρότζερ Μπένσον από το Τμήμα Επιστημών της Γης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Public Library of Science Biology».

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.