Το χημικό στοιχείο «117» προστέθηκε στον Περιοδικό Πίνακα του Μεντελέγιεφ

0
926

Ένα νέο χημικό στοιχείο προστέθηκε στον Περιοδικό Πίνακα χημικών στοιχείων του Μεντελέγιεφ.

Πρόκειται για το στοιχείο 117 που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2010 από μια αμερικανο-ρωσική επιστημονική ομάδα. Την ανακάλυψη εκείνη επιβεβαίωσε μια πιο πρόσφατη από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής γερμανούς επιστήμονες.

Αναμένεται η οριστική επιβεβαίωση και έγκριση των μελετών από τη Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) και τη Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής (IUPAP).

Εφόσον το στοιχείο 117 αναγνωριστεί θα αποφασιστεί και η ονομασία του από τον φορέα που θα υποδείξουν οι δύο επιστημονικές ενώσεις.

Πρώτοι υποψήφιοι «νονοί» του «117» είναι οι επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και του Κοινού Ινστιτούτου Πυρηνικής Έρευνας της Ρωσίας, που έκαναν τη σχετική αρχική ανακάλυψη προ τετραετίας.

Έπεται η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστοφ Ντίλμαν, η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη του στοιχείου στον επιταχυντή του Κέντρου Έρευνας Βαρέων Ιόντων Χέλμχολτς στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Εκεί χημικοί και πυρηνικοί φυσικοί (συνολικά 72 ερευνητές από 11 χώρες), βομβάρδισαν με ιόντα ασβεστίου έναν εξωτικό στόχο, ένα ραδιοϊσότοπο του μπερκελίου (Bk-249), και από τη σύγκρουση αυτή σχηματίστηκαν δύο άτομα του στοιχείου 117, τα οποία «επιβίωσαν» για χρονικό διάστημα μικρότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου.

Το στοιχείο 117 διασπάται πολύ γρήγορα στα στοιχεία 113 και 115, τα οποία είχαν ανακαλυφθεί το 2004, στο πλαίσιο της ίδιας αμερικανο-ρωσικής ερευνητικής συνεργασίας.

Τα χημικά στοιχεία μετά τον ατομικό αριθμό 104 (αφορά τον αριθμό των πρωτονίων σε ένα πυρήνα ατόμου) θεωρούνται υπερβαρέα και είναι συνήθως φευγαλέα. Όμως τα πιο σταθερά από αυτά (που ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί) πιστεύεται ότι «κατοικούν» στη λεγόμενη «νησίδα σταθερότητας», μια περιοχή όπου αναμένεται να βρεθούν πυρήνες σταθερών υπερβαρέων χημικών στοιχείων με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.

Προς το παρόν -και μέχρι να βρεθούν τέτοια υπερβαρέα στοιχεία στη φύση- αυτά παράγονται σε επιταχυντές με τη σύγκρουση σωματιδίων. Η σύντηξη δύο ελαφρύτερων πυρήνων, κάτι που πολύ σπάνια συμβαίνει, μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ενός υπερβαρέος στοιχείου, το οποίο ζει ελάχιστα.

Εδώ και 30 χρόνια αδιάκοπων ερευνών, νέα «τεχνητά» υπερβαρέα στοιχεία ανακαλύπτονται με ρυθμό ένα ανά δύο έως τρία χρόνια και με απώτερο στόχο πάντα την ανακάλυψη της «νησίδας σταθερότητας». Οι πιο πρόσφατες προθήκες στον Περιοδικό Πίνακα ήσαν τα στοιχεία 114 και 116, που ανακοινώθηκαν το 2011.

Σχόλια