Το φρέσκο αίμα αναζωογονεί τον γηρασμένο εγκέφαλο

0
8

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν έναν τρόπο για να καταπολεμήσουν, ακόμα και να αντιστρέψουν τη διαδικασία του γήρατος, τουλάχιστον στα ποντίκια.

Η μετάγγιση αίματος νεαρών ποντικιών σε γηραιότερα τρωκτικά βελτίωσε την κατάσταση του εγκεφάλου τους σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που βρίσκονται πίσω από τη νέα ανακάλυψη σχεδιάζουν να δοκιμάσουν την ίδια μέθοδο και στους ανθρώπους ευελπιστώντας να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την άνοια.

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine, πλάσμα αίματος από ποντίκια ηλικίας τριών μηνών χορηγήθηκε σε ποντίκια ηλικίας 18 μηνών.

Μετά τη λήψη του “φρέσκου αίματος” τα γηραιότερα ποντίκια πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και μάθησης σε σύγκριση με ποντίκια της ίδιας ηλικίας που δεν είχαν υποβληθεί σε μετάγγιση.

“Ορισμένοι παράγοντες που βρίσκονται στο αίμα των νεαρών ποντικιών μπορούν να ενισχύσουν τους εγκεφάλους των γηραιότερων με τρόπο ώστε να λειτουργεί ως να επρόκειτο για νεότερο ποντίκι” δηλώνει ο Δρ Τόνυ Γουίς-Κορέι από την Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ.

“Εργαζόμαστε εντατικά για να βρούμε ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι παράγοντες και από ποιους ακριβώς ιστούς προέρχονται” προσθέτει.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι επίκεινται δοκιμές σε ανθρώπους.

Παρόλα αυτά “η μελέτη δεν διερευνά το είδος γνωστικής δυσλειτουργίας που συνοδεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία δεν αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια των γηρατειών” επισημαίνει ο Δρ Έρικ Κάραν του βρετανικού φορέα Alzheimer’s Research UK.

—Δύο επιπλέον έρευνες

Παράλληλα, δύο έρευνες που διενεργεί διαφορετική ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ φώτισαν περισσότερο τον τρόπο που το νεαρό αίμα βοηθά τα γηρασμένα ποντίκια.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, μια ουσία στο αίμα των ποντικιών με αντιγηραντική δράση, τουλάχιστον στον καρδιακό μυ σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, βελτίωσε την κατάσταση και των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science ανακάλυψε ότι ο παράγοντας στο νέο αίμα βελτίωση την αναγέννηση εγκεφαλικών κυττάρων στα γηρασμένα ποντίκια και αποκατέστησε την αίσθηση της όσφρησης.

Η ίδια χημική ουσία βελτίωσε και τη μυϊκή τους δύναμη.

econews

Image: Lida Katsimpardi

Σχόλια