Εξαιρετικά σπάνιος (και πολύ άσχημος) ροζ καρχαρίας Γκόμπλιν «συνελήφθη» (video)

0
286

Ένα τρομακτικό στην όψη και εξαιρετικά σπάνιο είδος καρχαρία έπιασε ένα «γαριδάδικο» αλιευτικό σκάφος στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο βιολόγος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), Τζον Κάρλσον, δήλωσε στο CNN ότι πρόκειται για το δεύτερο άτομο του είδους που αλιεύθηκε στον Κόλπο του Μεξικού από το 2000.

Ο άνθρωπος που συνέλαβε αυτό το θαύμα της ιχθυολογίας, ο 63χρονος Καρλ Μουρ ψαρεύει γαρίδες στον Κόλπο του Μεξικού εδώ και μισό αιώνα, έχει δει πολλά περίεργα πλάσματα αλλά τίποτα σαν τον σπάνιο καρχαρία.

Προσπάθησε να μετρήσει το μήκος του, αλλά ένα τίναγμα του σπάνιου ψαριού που σπαρταρούσε έξω από το νερό τον απέτρεψε. Το υπολόγισε σε 5,5 ως έξι μέτρα. Ο Κάρλσον πιστεύει ότι το μήκος του καρχαρία ήταν γύρω στα 4,5 μέτρα με τον μεγαλύτερο του είδους που έχει ποτέ θεαθεί να φτάνει τα 5,5 μέτρα.

Αφού έπιασε τον καρχαρία -στα ανοιχτά του Key West της Φλόριντα– και τον φωτογράφησε, ο ψαράς επέδειξε άριστο περιβαλλοντικό ήθος, καθώς τον απελευθέρωσε στον ωκεανό.

«Ό,τι πιάνουμε ζωντανό το ξαναρίχνουμε στον ωκεανό, δήλωσε στο CNN.

Το συγκεκριμένο είδος ενδημεί σε μεγάλα βάθη, από 300 ως 900 μέτρα και συναντάται συχνότερα στα ανοιχτά της Ιαπωνίας. Μάλιστα είναι τόσο σπάνιο που ο κ. Μουρ είναι ένας από τους δέκα ανθρώπους που έχουν δει το αρχαίο πλάσμα ζωντανό.

—Λίγα λόγια για τον καρχαρία Γκόμπλιν

Ο καρχαρίας Γκόμπλιν (επιστημονική ονομασία Mitsukurina owstoni – Μιτσουκουρίνα του Ούστον) είναι ένας καρχαρίας που ζει σε μεγάλα βάθη και είναι το μόνο επιζών είδος της οικογενείας Μιτσουκουρίνες.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το παράξενο σχήμα του κεφαλιού του. Έχει ένα μακρύ, ραμφόμορφο ρύγχος με σχήμα μυστριού, πολύ μακρύτερο από ρύγχη άλλων καρχαριών. Κάποια άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά του είναι το χρώμα του σώματός του, το οποίο είναι ως επί το πλείστον ροζ και τα μακριά, προεξέχοντα σαγόνια του.

Όταν είναι κλειστά τα σαγόνια, ο καρχαρίας μοιάζει με ένα ροζ καρχαρία-ταύρο (Carcharias taurus). Φτάνει σε μήκος τα 3,3 μέτρα και σε βάρος τα 160 κιλά.

Ο καρχαρίας Γκόμπλιν απαντάται στον Ειρηνικό ωκεανό και στον Ατλαντικό ωκεανό, σε βάθος μεγαλύτερο από 250 μέτρα. Συναντάται συχνότερα στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, όπου και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το είδος.

Οι καρχαρίες Γκόπλιν τρέφονται με μια ποικιλία οργανισμών που ζουν σε μεγάλα βάθη. Μεταξύ των οργανισμών που περιλαμβάνονται στη λεία τους είναι τα βαθύβια καλαμάρια, τα καβούρια και τα ψάρια της αβύσσου. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις αναπαραγωγικές και άλλες συνήθειες του είδους. Είναι ωοζωοτόκο, όπως και τα άλλα μέλη των λαμνόμορφων.

Αν και δεν υπάρχει ορατή απειλή για τους πληθυσμούς του, λόγω σπανιότητας εμφάνισης, βρίσκεται στη λίστα των απειλούμενων ειδών της IUCN.

goblin-shark-114542 (2)

 

 

econews, wikipedia

Σχόλια