Η Ευρώπη να καταργήσει τις χωματερές – Η διαλογή στην πηγή δεν φτάνει

0
12

Την κατάργηση των χωματερών ζητά ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάρλ Φάλκενμπεργκ και επισημαίνει ότι η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή δεν επάρκεί ώστε η ΕΕ να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους.

“Η διαλογή στην πηγή βρίσκεται στην καρδιά της κυκλικής οικονομίας, ωστόσο αντιληφθήκαμε ότι δεν επαρκή” δήλωσε ο Φάλκενμπεργκ στη συνέδριο στις Βρυξέλλες στις 29 Απριλίου που διοργάνωσε η TEPPFA (ευρωπαϊκή ένωση κατασκευαστών πλαστικών σωληνώσεων).

Η εκδήλωση προηγείται της Πράσινης Εβδομάδας που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες από τις 3 ως τις 5 Ιουνίου.

Η Κομισιόν θέλει να ενθαρρύνει την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση υλικών, αλλά και και τη μετατροπή των απορριμμάτων σε ενέργεια μέσω της αποτέφρωσης.

“Πρέπει να καταργήσουμε τις χωματερές” δήλωσε ο Φάλκενμπεργκ και έκανε ειδική μνεία στην Κίνας ως στρεβλό υπόδειγμα ανάπτυξης με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όσον αφορά στο πλαστικό, πρόκειται για ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά εάν οργανωθεί ένας κύκλος συλλογής και ανακύκλωσης.

Διαφορετικά, η απόρριψή του στο περιβάλλον συνοδεύεται από ολέθριο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Φάλκενμπεργκ κάλεσε τους παραγωγούς πλαστικών να διασφαλίσουν ότι τα παραγόμενα υλικά επιδέχονται ανακύκλωση και δεν ελλοχεύουν υγειονομικούς κινδύνους.

econews

Σχόλια