Αιολική ενέργεια: new deal και εθνικοί στόχοι ενεργοποιούν τις επενδύσεις

0
8

Το σκηνικό που διαμορφώνεται με το new deal στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και η σχετική σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων στην αιολική ενέργεια σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Πόσω μάλλον όταν η εγκατεστημένη ισχύς στα αιολικά ανέρχεται σε 1810 Μεγαβάτ, κάτω του μισού των 4000 Μεγαβάτ που προβλέπει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία μέχρι το τέλος του έτους.

Ο εθνικός στόχος διείσδυσης της αιολικής ενέργειας ως το 2020 ανέρχεται σε 7500 Μεγαβάτ.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος», η αγορά θεωρεί ικανοποιητική την αποζημίωση των 80-90 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα που ισχύει για τα αιολικά μετά το new deal και ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για απόκτηση αδειών έτοιμων και ώριμων επενδυτικών σχεδίων.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να αποκτήσει «σάρκα και οστά» όταν ανοίξουν πάλι οι τραπεζικοί «κρουνοί» για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, ενώ αναμένεται να εμπλακούν και ξένοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι.

Όσον αφορά στην περαιτέρω διείσδυση των αιολικών και των υπολοίπων ΑΠΕ –όπως προέκυψε από την πρόσφατη ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ, άποψη με την οποία συμφωνούν και άλλοι φορείς της αγοράς–  απαιτείται άνοιγμα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας με υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ώστε η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας να συνδυαστεί με σταδιακή απομάκρυνση των ρυπογόνων πετρελαιογεννητριών.

econews

Σχόλια