Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με φτώχεια και χαμηλότερη ευφυΐα

0
62

Κάποτε η πενία συνδεόταν με τη λιποσαρκία. Πλέον, όπως απέδειξε και έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμπερντήν στη Σκωτία, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας εκτοξεύονται στις φτωχές κοινότητες, ενώ μειώνονται σε περιοχές με υψηλότερο μέσο εισόδημα.

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας μελετήθηκαν στοιχεία ύψους, βάρους και εισοδήματος 194.391 παιδιών ηλικίας πέντε ως έξι ετών από το 1970 ως το 2006 από σχολεία της βορειοανατολικής Σκωτίας.

Όπως αναφέρει η μελέτη, τα παιδιά που γεννήθηκαν σε φτωχές κοινότητες κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι αδύνατα, σε ποσοστό 10%. Τα αποτελέσματα για τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τις δεκαετίες του 1990 και το 2000 ήταν αντίστροφα, καθώς το 10% είχε περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκο.

Την ίδια στιγμή, το αντίστοιχο ποσοστό σε κοινότητες με υψηλότερο εισόδημα έφτανε το 4% με πτωτικές τάσεις.

Οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα έχουν μικρότερη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, ενώ το κόστος αυτών των τροφίμων, ειδικά εάν προέρχονται από οργανική καλλιέργεια, είναι συχνά απαγορευτικό.

Έτσι στρέφονται στο γρήγορο, αλλά ανθυγιεινό φαγητό και σε γεύματα πλούσια σε λιπαρά, αλλά χαμηλής διατροφικής αξίας.

Τουλάχιστον, η έρευνα δείχνει ότι τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας, συνολικά, κινούνται πτωτικά για τα παιδιά που γεννήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Disease in Childhood.

—Νοητικά προβλήματα λόγω βάρους

Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας έχει και άλλες, αναπάντεχες, προεκτάσεις καθώς η κακή διατροφή των παιδιών έχει συνδεθεί με μια σειρά ζητημάτων: από χαμηλές μαθησιακές ικανότητες έως μειωμένη ικανότητα απόκτησης εισοδήματος στο μέλλον και προβλήματα γονιμότητας.

Όσον αφορά στις μαθησιακές δυσκολίες περυσινή αμερικανική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, δείχνει ότι οι έφηβοι με μεταβολικό σύνδρομο (ΜΣ) είχαν «σημαντικά μικρότερη ικανότητα στην αριθμητική, την ορθογραφία, έπασχαν από διάσπαση προσοχής και είχαν μειωμένη νοητική ευελιξία, ενώ συνολικά η ευφυΐα τους ήταν μειωμένη».

Τα υπέρβαρα παιδιά είχαν επίσης δομικές διαφορές στον εγκέφαλο, όπως μικρότερο ιππόκαμπο και αυξημένο εγκεφαλονωτιαίο.

econews

Σχόλια