Φωτοβολταϊκά: δύο μεγάλα πάρκα και net-metering στην Κύπρο

0
621

Υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις επιδότησης των δύο πρώτων μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων που εγκαταστάθηκαν και ενώθηκαν με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

Τα δύο φωτοβολταϊκά επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του μειοδοτικού διαγωνισμού για μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 10MW.

Τις συμβάσεις υπέγραψαν εκ μέρους του κράτους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Στέλιος Χειμώνας, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη.

Τα δύο πάρκα είναι ισχύος 1,5 Μεγαβάτ το καθένα και αποτελούν τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαταστάθηκαν μέχρι σήμερα στην Κύπρο.

Το πρώτο έργο εγκαταστάθηκε στη Σκαρίνου της επαρχίας Λάρνακας, ανήκει στην εταιρεία APV Sunlight Ltd και θα λαμβάνει συνολική τιμή πώλησης 9,5 σεντς για κάθε κιλοβατώρα (KWh) ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται και θα διοχετεύεται στο δίκτυο.

Το δεύτερο έργο εγκαταστάθηκε στo Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου, ανήκει στον Μέμνων Παπαγεωργίου και θα λαμβάνει συνολική τιμή πώλησης 9,8 σεντς για κάθε κιλοβατώρα (KWh) ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται και θα διοχετεύεται στο δίκτυο. Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω τιμές πώλησης είναι χαμηλότερες από το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής μέσω συμβατικών καυσίμων.

Τα εν λόγω έργα, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, και το Υπουργείο Ενέργειας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατό πιο σύντομη υλοποίηση και των υπόλοιπων 22 έργων που επελέγησαν στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού.

—Ενεργειακός συμψηφισμός στην Κύπρο

Εντωμεταξύ, η  συνέχιση εφαρμογής του net metering και εντός του 2014 αποτελεί στόχο της κυπριακής κυβέρνησης σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμή 4.898 φωτοβολταϊκά συστήματα και έχουν διασυνδεθεί με το δίκτυο περίπου 2.800.

«Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της ευθύνης διακυβέρνησης του τόπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των απλών καταναλωτών, των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας γενικότερα», δήλωσε ο υπουργός.

Και συνεχίζει, «και στις αρχικές του εξαγγελίες για τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στην προώθηση της χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων από τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην εγκατάσταση των συστημάτων αυτών σε στέγες νοικοκυριών με το σύστημα συμψηφισμού παραγωγής-κατανάλωσης, γνωστό ως net metering. Το πρωτοποριακό μέτρο του net metering, με επιχορήγηση μάλιστα στις περιπτώσεις των ευάλωτων καταναλωτών, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο εντός του 2013, μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες της παρούσας Κυβέρνησης και της ΡΑΕΚ», αναφέρει ο κ. Λακκοτρύπης.

Αποτελεί καινοτομία, προσθέτει, «που αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους Κύπριους πολίτες, αφού από τις πέντε χιλιάδες συστήματα που είχαν εξαγγελθεί, εγκρίθηκαν τελικά για εγκατάσταση τα 4.898 και έχουν μέχρι σήμερα ενωθεί με το δίκτυο περίπου 2.800».

«Αμετάκλητος στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η συνέχιση της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου και εντός του 2014, αναγνωρίζοντας πλήρως τα πολλαπλά οφέλη του για τους καταναλωτές», διαβεβαιώνει.

econews

Σχόλια