Το πρώτο ηλιακό λάπτοπ με αυτονομία 10 ώρες και κόστος €250 – Ubuntu Sol

0
101

Το πρώτο ηλιακό λάπτοπ στον κόσμο είναι το Ubuntu Sol με την μπαταρία του να φτάνει σε αυτονομία τις 10 ώρες.

Ο φορητός υπολογιστής της καναδικής WeWi Telecommunications θα κοστίζει 350 δολάρια στις ΗΠΑ (περίπου 250 Ευρώ) και θα ενσωματώνει μια σειρά γνωστών τεχνολογιών (GPS,  Bluetooth 4.0, WiFi, 3G/4G LTE).

Σύμφωνα με την εταιρεία η μπαταρία θα φορτίζεται μετά από δύο ή τρεις ώρες έκθεσης κάτω από το ηλιακό φως όταν και ο υπολογιστής θα μεταμορφώνεται.

Ενώ σε κανονική λειτουργία το λάπτοπ Ubuntu Sol μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο φορητό υπολογιστή, κατά τη φόρτιση η θήκη του ξεδιπλώνεται για να αποκαλυφθεί μια αποσπώμενη φωτοβολταϊκή συστοιχία αποτελούμενη από τέσσερις ηλιακούς συλλέκτες συνδεδεμένους με ένα καλώδιο.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του Ubuntu Sol, Ντέιβιντ Σνιρ, τα πάνελ ισχύος περίπου 1 Κιλοβάτ ανά τ.μ πρέπει να τοποθετηθούν κάτω από το ηλιακό φως για να φορτιστεί η μπαταρία.

Οι κριτικές για την ταχύτητα της φόρτισης διίστανται καθώς ορισμένοι χρήστες αναφέρουν ότι απαιτήθηκαν πέντε ώρες ώστε η μπαταρία να φορτιστεί κατά 75%, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι κάτω από τον ήλιο του μεσημεριού χρειάστηκαν μόλις δυό ώρες για να επιτευχθεί πλήρης φόρτιση της συσκευής.

Το Ubuntu Sol έχει κατασκευαστεί με γνώμονες την αντοχή, τη διάρκεια και τη φορητότητα και απευθύνεται σε στρατιωτικούς, ανθρώπους που αγαπούν τις δραστηριότητες στη φύση, ερευνητές και φοιτητές που χρειάζονται υπολογιστή σε απομακρυσμένες περιοχές δίχως πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

econews

Σχόλια