Στη Συρία το 8% των χημικών όπλων – Διαμαρτυρία εν πλω στα Σφακιά

0
8

Σε συριακό έδαφος παραμένει το 8% του χημικού οπλοστασίου της χώρας, ενώ χθες εξέπνευσε η διορία για την παράδοση των χημικών παραγόντων, αναφέρει η κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που εποπτεύει την καταστροφή των χημικών όπλων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό, η επικεφαλής της αποστολής Ζίγκριντ Κάαγκ δήλωσε ότι το 92,%% των χημικών παραγόντων της Συρίας έχουν απομακρυνθεί, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «σημαντική διαδικασία», όμως επισήμανε πως το 7,5% του χημικού οπλοστασίου εξακολουθεί να βρίσκεται σε συγκεκριμένη τοποθεσία στη Συρία.

Η προθεσμία για την καταστροφή του συνόλου των χημικών όπλων της Συρίας είναι η 30η Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία ξεκίνησε χθες.

Η Κάαγκ επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να παραδοθούν και οι υπόλοιπες ποσότητες χημικών παραγόντων και γνωστοποίησε ότι οι εγκαταστάσεις για την παραγωγή, προετοιμασία και εκτέλεση επίθεσης με χημικά όπλα έχουν καταστραφεί.

«Αυτό που παραμένει είναι οι παράγοντες ενός χημικού όπλου, αλλά το πρόγραμμα χημικών όπλων στη Συρία δεν υφίσταται πλέον» αναφέρει η Ζίγκριντ Κάαγκ.

Ωστόσο, εκφράζει ανησυχία για τις πρόσφατες αναφορές χρήσης αερίων χλωρίνης ως όπλου από τις συριακές δυνάμεις.

Η χλωρίνη δεν είναι ουσία που περιλαμβάνεται στη συμφωνία που συνήψε το καθεστώς Άσαντ με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία το περασμένο έτος, και η οποία θεωρείται ότι απέτρεψε αμερικανική στρατιωτική δράση κατά της συριακής κυβέρνησης σε απάντηση επίθεσης με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού κατά την οποία φέρεται να σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι.

Βάσει της συμφωνίας, η Συρία υπέγραψε τη Συνθήκη Απαγόρευσης Χημικών Όπλων και συναίνεσε να παραδώσει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο.

—Η κινητοποίηση στα Σφακιά

Εντωμεταξύ, την αντίθεσή τους στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο εξέφρασαν σήμερα εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, καθώς και εκατοντάδες πολίτες από την Κρήτη, τα Κύθηρα και την υπόλοιπη Ελλάδα που συμμετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στα Σφακιά.

Η εκδήλωση με βασικό σύνθημα «Όχι τα δικά τους χημικά στη δική μας θάλασσα», ήταν η τρίτη που γίνεται στο νησί μετά από τις αντίστοιχες που είχαν γίνει στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά και στη Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο.

Οι συμμετέχοντες επιβιβάστηκαν σε πλωτά μέσα, φουσκωτά και αλιευτικά σκάφη καθώς και στο πλοίο που εκτελεί τοπικά δρομολόγια, και έκαναν συμβολικό αποκλεισμό της θαλάσσιας οδού από τα Σφακιά προς την Γαύδο, σε ακτίνα περίπου 3 ναυτικών μιλίων. Εν πλω άναψαν πυρσούς ενώ στο πλοίο που μετέφερε όσους δεν είχαν σκάφη υπήρχε ένα πανώ κατά της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών το μήνυμα και αυτής της κινητοποίησης ήταν: «Να μην επιτραπεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς η καταστροφή των χημικών της Συρίας εν πλω στη Μεσόγειο μέσω της διαδικασίας της υδρόλυσης».

Σημειώνεται ότι στην κινητοποίηση παρέστη ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος από το πρωί πραγματοποιεί περιοδεία στην Κρήτη. Παρέστησαν επίσης βουλευτές και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από όλη την Κρήτη.

econews

Σχόλια