Τα μυστικά της καλής διατροφής σε 4 βιωματικά εργαστήρια!

0
14

Η Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς, το πρόγραμμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διοργανώνει τέσσερα βιωματικά εργαστήρια που θα αποκαλύψουν στους συμμετέχοντες τη μαγική συνταγή της καλύτερης διατροφής στις 3 και 10 Μαΐου.

Με την πρόθεση να προσφέρει πρακτική και χρήσιμη ενημέρωση στους πολίτες γύρω από τη διατροφή, η Καλύτερη Ζωή, διοργανώνει τέσσερα βιωματικά εργαστήρια με θέμα την τροφή το Σάββατο 3 και το Σάββατο 10 Μαΐου στη Στέγη του ΣυνΑθηνά. Τέσσερις ειδικοί σε θέματα διατροφής θα ξεναγήσουν τους συμμετέχοντες στα μυστικά της καλής διατροφής και μαζί θα ανακαλύψουν τρόφιμα που σέβονται την υγεία και το περιβάλλον, θα μάθουν να διαβάζουν τα ψιλά γράμματα στις συσκευασίες των τροφίμων, θα καταρρίψουν μύθους και θα ανακαλύψουν περισσότερα για τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια που φτάνουν στο τραπέζι μας.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 3 Μαΐου, οι Κώστας Αμπελιώτης και Βασιλική Κωσταρέλλη, καθηγητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου μας ξεναγούν στα μονοπάτια της καλύτερης διατροφής μέσα από την προετοιμασία ενός ιδανικού γεύματος και των ανάγνωση ετικετών τροφίμων, ενώ το Σάββατο 10 Μαΐου τη σκυτάλη παίρνουν η Χαρίκλεια Μινώτου, βιοκαλλιεργήτρια και πρόεδρος του Μεσογειακού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας φορέων βιολογικής γεωργίας IFOAM και ο Ηλίας Καλλίας, ιχθυολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς σε θέματα αλιείας.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν και απαιτείται αίτηση συμμετοχής, με μήνυμα στο info@kalyterizoi.gr που θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου και τον τίτλο του εργαστηρίου ή των εργαστηρίων στα οποία επιθυμεί να λάβει μέρος. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Στην Καλύτερη Ζωή λέμε ότι είναι εύκολο να μάθουμε να τρεφόμαστε καλύτερα και να κάνουμε σοφότερες επιλογές για την υγεία μας και το περιβάλλον. Θα το αποδείξουμε στα πρωτότυπα βιωματικά εργαστήρια που διοργανώνουμε σε συνεργασία με ειδικούς στο ζήτημα της τροφής», σχολιάζει η Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς.

Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο του κάθε εργαστηρίου:

Σάββατο 3 Μαΐου, 11:00
«Τι μαθαίνουμε από την ετικέτα ενός τροφίμου;»
Με την ομάδα του τμήματος Οικιακής Οικονομίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου βάζουμε στο «μικροσκόπιο» τις ετικέτες τροφίμων. Τι προσέχουμε πρωτίστως στην ετικέτα ενός τροφίμου και πόσα γνωρίζουμε για τη θρεπτική τους αξία, τις πρόσθετες ουσίες τους και τις συστάσεις συντήρησης και αποθήκευσής τους; Απαντάμε σε αυτά και άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη σημασία της σωστής ανάγνωσης των πληροφοριών που αναγράφονται στην ετικέτα τους.

Σάββατο 3 Μαΐου, 13:00
«Προετοιμάζω το ιδανικό γεύμα για εμένα και την οικογένειά μου»
Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο μας προσκαλεί να… προετοιμάσουμε ένα μεσημεριανό κυριακάτικο γεύμα. Το γεύμα θα αποτελείται από ορεκτικό, κυρίως γεύμα και επιδόρπιο. Θα συνοδεύεται επίσης με κρασί. Η αποστολή μας είναι να συνθέσουμε το «καλύτερο δυνατό» γεύμα ως προς τη διατροφική αξία του και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, επιλέγοντας μόνο ένα είδος από τις διαθέσιμες ομάδες τροφίμων που θα μας δώσουν οι διοργανωτές.

Σάββατο 10 Μαΐου, 11:00
«Εδώ τα καλά φρούτα και λαχανικά»
Μέσα από μία εναλλακτική βόλτα σε λαϊκή αγορά μελετάμε πως παράγονται τα φρούτα και λαχανικά που φτάνουν στο τραπέζι μας. Στη συνέχεια, εξερευνούμε τη θέση τους στη μεσογειακή διατροφή, δίνουμε έμφαση στην εποχικότητα και τοπικότητά τους και μιλάμε για τα φρούτα και λαχανικά με περίεργο σχήμα και εμφάνιση. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, μαθαίνουμε όλα όσα αγνοούσαμε για τους πολύτιμους σύμμαχούς μας για μία καλύτερη διατροφή!

Σάββατο 10 Μαΐου, 13:00
«Τα πάντα γύρω από τα ψάρια!»
Κάνουμε μια βόλτα στην ψαραγορά και βλέπουμε τι φτάνει στο πιάτο μας, από πού έρχεται, πως ψαρεύεται και με τι μέσα μεταφέρεται. Μαθαίνουμε ποια προβλήματα εντοπίζονται σήμερα στην αλιεία και πως μπορούμε να τα αποτρέψουμε ως καταναλωτές. Αναγνωρίζουμε τι ψάρια αγοράζουμε (φρέσκο/κατεψυγμένο) και μαθαίνουμε περισσότερα για την εποχικότητά τους.

Σχόλια