Οικιακά φωτοβολταϊκά: η Google επενδύει €100 εκατ. στο ηλιακό λήζινγκ

0
6

Τη μεγαλύτερη επένδυσή της στην ηλιακή ενέργεια ανακοίνωσε η Google με αφορμή την Ημέρα της Γης που γιορτάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον κατασκευαστή φωτοβολταϊκών κυψελών SunPower Corporation. Η συμφωνία των δύο εταιρειών προβλέπει την ίδρυση ενός ταμείου (fund) ύψους 250 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα αγοράσει και εν συνεχεία θα μισθώσει φωτοβολταϊκά πάνελ σε χιλιάδες αμερικανούς ιδιοκτήτες κατοικιών.

Η Google και η SunPower υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία τους θα επιτρέπει στον μέσο Αμερικανό να αποκτήσει πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια με κόστος χαμηλότερο από αυτό που καταβάλλει στους μεγάλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Google συνεισέφερε 100 εκατ. δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα 150 εκατ. δολάρια έβαλα η SunPower.

Όπως αναφέρει η Google, επιλέχθηκε η SunPower διότι “είναι γνωστοί για τα ηλιακά πάνελ υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας που κατασκευάζουν, με ηλεκτροπαραγωγή 50% υψηλότερη σε δεδομένη επιφάνεια, εγγυημένη αποδοτικότητα και χαμηλότερη απώλεια απόδοσης σε βάθος χρόνου”.

Το ηλιακό λήζινγκ καθίσταται αρκετά δημοφιλής επιλογή για εκείνους που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό στη στέγη τους, αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την επένδυση.

Η μίσθωση ηλιακών πάνελ σημαίνει ότι τα κόστη συντήρησης και επισκευών βαρύνουν την εταιρεία που εκμισθώνει τον εξοπλισμό.

Η τελευταία συμφωνία αποτελεί την 16η επένδυση της Google στις ΑΠΕ και την τρίτη στα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Συνολικά, η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από ένα εκατομμύριον δολάρια σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας σε διάφορες τεχνολογίες.

Συνολικά, όλες οι καθαρές επενδύσεις της Google έχουν ισχύ δύο Γιγαβάτ και μπορούν να καλύψουν τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες 500.000 αμερικανικών νοικοκυριών.

econews

Σχόλια