Τα μωρά κλαίνε το βράδυ για να μην αποκτήσουν αδελφάκι – «Μητρική κόπωση»

0
33

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίες ένα μωρό κλαίει: πεινάει, θέλει αλλαγή πάνας, θέλει παρέα, έχει κολικούς, βγάζει δοντάκια και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αποδίδει το κλάμα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο ένστικτο αυτοσυντήρησης των βρεφών που με αυτό τον τρόπο εμποδίζουν τους γονείς τους να έρθουν πιο κοντά και έτσι να τους δώσουν ένα ακόμα αδελφάκι.

Κατά το πρώτο εξάμηνο μετά τον τοκετό ο μητρικός θηλασμός λειτουργεί ως φυσικό αντισυλληπτικό. Όταν το διάστημα αυτό παρέλθει, η μελέτη υποστηρίζει ότι τα μωρά ξυπνούν συχνότερα το βράδυ για να εμποδίσουν μια νέα σύλληψη και έτσι να εδραιώσουν τη θέση τους μειώνοντας τον ανταγωνισμό με ένα αδελφάκι.

«Η μητρική κόπωση μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της στρατηγικής ενός βρέφους, να καθυστερήσει την επόμενη γέννα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ντέιβιντ Χέιγκ, συμπληρώνοντας ότι η συχνότερη φροντίδα του μωρού, ειδικά τη νύχτα, συνδέεται με τη μείωση του αριθμού των γεννήσεων.

«Φαίνεται το ένστικτο αυτό να έχει αναπτυχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια», πρόσθεσε ο καθηγητής.

—Γονιδιακή προσέγγιση

Ο Χέιγκ συνέδεσε το βραδινό κλάμα των μωρών και με τη γονιδιακή τους εξέλιξη. Συγκεκριμένα, η κληρονομιά συγκεκριμένων γονιδίων από τη μητέρα τα βοηθά να κοιμούνται περισσότερο τα βράδια πράγμα που της επιτρέπει να κάνει περισσότερα παιδιά. Αντίθετα, τα ίδια γονίδια από την πλευρά του πατέρα συνεπάγονται βραδινές αϋπνίες, πράγμα που υποτίθεται ότι επιθυμεί ο πατέρας.

Ο Χέιγκ δικαιολόγησε τις παραπάνω προσεγγίσεις με το μάλλον στερεοτυπικό -κάποιος θα μπορούσε να το θεωρήσει και σεξιστικό- επιχείρημα ότι οι άνδρες μπορούν να είναι 100% βέβαιοι ότι το επόμενο παιδί της συντρόφου τους θα είναι δικό τους, οπότε αποτρέπουν μέσω των γονιδίων τους μια νέα εγκυμοσύνη.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Evolution, Medicine and Public Health.

econews

 

Σχόλια