Ανταλλαγή σπόρων στη γη Πελίτι και Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους σπόρους

0
25

Τη 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών διοργανώνει το Πελίτι με την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Νομό  Δράμας το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 και θα διαρκέσει από τις 10:30 το πρωί ως της 4:00 το απόγευμα.

Από τη γη του Πελίτι θα ξεκινήσει και το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους σπόρους με προορισμό τη Νότιο Γαλλία όπου θα πραγματοποιηθούν οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στις 3 και 4 Μαΐου 2014.

Το καραβάνι θα περάσει οδικώς μέσω Ιταλίας και να καταλήξει στη νότιο Γαλλία (LeMasd’ Azil), προκειμένου να συμμετάσχει στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων που διοργανώνει η οργάνωση Κοκοπελλί (https://kokopelli-semences.fr) στις 1, 2 και 3 και 4 Μαΐου 2014. To καραβάνι θα εορτάσει τον πλούτο της ποικιλίας των σπόρων και των τροφών της Μεσογείου και θα μεταφέρει το μήνυμα της Ελευθερίας για τους παραδοσιακούς σπόρους από όλους τους τόπους που θα περάσει.

Η Ομάδα Αστικών & Περιαστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.) στηρίζει και υποδέχεται το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους σπόρους.

Το καραβάνι αναμένεται να φτάσει την Κυριακή 27 Απριλίου στη μία το μεσημέρι  θα γίνει μια σύντομη στάση-ξενάγηση στο συλλογικό λαχανόκηπο του Πάρκου Καρατάσιου της Θεσσαλονίκης . Από εκεί  μαζί με τους «Πολύχρωμους ποδηλάτες», θα ξεκινήσει στις 13:30 ποδηλατοδρομία με προορισμό  το άγαλμα του Βενιζέλου στην οδό Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης όπου θα γίνει η εκδήλωση για την υποδοχή του καραβανιού με μουσικά δρώμενα από το μουσικό σχήμα ΝΑΜΑΣΤΕ και ομιλίες για το πώς να κρατήσουμε το δικό μας σπόρο.

Επίσης η ομάδα ΠερΚα διαθέτει λεωφορείο για εκδρομή στη γη του Πελίτι για την Πανελλαδική Γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών που θα γίνει το Σάββατο στις 26 Απριλίου στο Μεσοχώρι της Δράμας.

Ακολουθεί το κείμενο καλέσματος του καραβανιού:

Όταν ένας Ευρωπαίος αγρότης χάνει τη δυνατότητα να κρατά, να βελτιώνει, να ανταλλάσσει, και να πουλάει τους σπόρους του, όλοι οι αγρότες του κόσμου χάνουν την ελευθερία τους. Οι καταναλωτές χάνουν την ελευθερία να επιλέγουν υγιή και ασφαλή τροφή. Η ίδια η Δημοκρατία απειλείται. Όταν ψηφίζονται και εφαρμόζονται τέτοιου είδους νόμοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλείται η Ελευθερία και η Δημοκρατία όλων των κρατών του κόσμου. Σβήνει ολόκληρη η ιστορία της γεωργίας – και η διατροφική μας επάρκεια είναι πλέον σε κίνδυνο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Ελλάδα είναι τα ίδια που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στη Γουατεμάλα, στη Γαλλία, στην Ινδία, στην Αυστραλία, κ.ο.κ.

Αντιστεκόμαστε στην καταπίεση αυτή εορτάζοντας την αφθονία και τη γονιμότητα που μας δίνει η Μητέρα Γη μέσω των παραδοσιακών σπόρων.

Με την πρόθεση να συνεχίσουμε την ιστορία των παππούδων μας, να προστατέψουμε τα παιδιά μας, να διατηρήσουμε την αγροτική βιοποικιλότητα, να διατηρήσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία επάνω στον πλανήτη μας, για να μπορούμε να επιλέγουμε εμείς την τροφή μας, για να επιτρέψουμε στους σπόρους να ταξιδεύουν και να προσαρμόζονται σε όλες τις κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες οργανώνουμε το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους.

Όλοι εμείς οι πολίτες της γης, αγρότες, μουσικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον παγκόσμιο έλεγχο της τροφής που γίνεται μέσα από τον έλεγχο του σπόρου.

Δείτε το μήνυμα της Ινδής ακτιβίστριας Vandana Shiva για την Ελλάδα:

econews

Σχόλια