Τι είναι η κινητική ενέργεια και πώς μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε;

0
939

Τι είναι η κινητική ενέργεια; Η γη γυρίζει, ο κόσμος κινείται, “τα πάντα ρει” κατά τον Ηράκλειτο.

Θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να εκμεταλλευτούμε αυτή την μορφή καθαρής ενέργεια για να τροφοδοτήσουμε μικρές ηλεκτρονικές συσκευές;

Καταρχάς, η κινητική ενέργεια είναι η ενέργεια που παράγεται κατά την κίνηση. Η επιτάχυνση ενός αντικειμένου από μια θέση ακινησίας με συγκεκριμένη ταχύτητα απαιτεί ενέργεια. Το αντικείμενο διατηρεί την ενέργεια αυτή για όσο δεν μεταβάλλεται η ταχύτητά του. Όταν επιβραδύνεται, απελευθερώνεται κινητική ενέργεια που μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους.

Στην περίπτωση του ποδηλάτου, η κινητική ενέργεια των τροχών κατά την πέδηση μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια, λόγω των τριβών από το φρενάρισμα, χωρίς δυνατότητα εκμετάλλευσης.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να συλλέξουμε την κινητική ενέργεια και να  τη μετατρέψουμε χρήσιμη μηχανική ενέργεια ή σε ηλεκτρική.

Αυτή ακριβώς είναι η λογική πίσω από τη συσκευή nPower PEG (Personal Energy Generator) της αμερικανικής εταιρεία Tremont Electric η οποία παράγει ενέργεια κατά το περπάτημα.

Επίσης, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Empower Playgrounds εγκαθιστά ένα πρωτοποριακό σύστημα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από τα παιδιά σε παιδικές χαρές απομακρυσμένων και φτωχών χωριών στην Αφρική.

Ειδικότερα, η οργάνωση κατασκευάζει περιστρεφόμενους τροχούς για παιχνίδι (γύρω γύρω όλοι) εξοπλισμένους με συλλέκτες κινητικής ενέργειας, που αποθηκεύουν την παραγόμενη ενέργεια σε μπαταρίες για χρήση οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει ζήτηση.

Κινητική ενέργεια μπορούν να παράξουν και τα εύκαμπτα πλακάκια της βρετανικής εταιρείας Pavegen Systems Ltd που κατασκευάστηκαν από ανακυκλωμένα ελαστικά φορτηγών και μπορούν να παράξουν 8 Βατ κινητικής ενέργειας από κάθε βήμα.

Τέλος, τέσσερις φοιτητές που δημιούργησαν την ομάδα Agitation Squad ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο ζευγάρι παπούτσια που ακούει στο όνομα PediPower και που εκμεταλλεύεται και αποθηκεύει την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την άθληση.

—Ποιο είναι το πρόβλημα με την κινητική ενέργεια;

Ενώ η εκμετάλλευση -σε μεγάλη κλίμακα- της κινητικής ενέργειας που ειδάλλως θα πήγαινε χαμένη φαντάζει ελκυστική στη θεωρία, στην πράξη είναι προβληματική.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο νόμος της φυσικής που λέει ότι η ενέργεια που χρησιμοποιούμε δεν έρχεται “δωρεάν”. Για παράδειγμα η εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας από ένα αυτοκίνητο ή ένα τραίνο σημαίνει ότι θα πρέπει να εφευρεθεί ένα σύστημα εκμετάλλευσης της ενέργειας που απελευθερώνεται κατά την πέδηση ώστε αυτή να μην πάει χαμένη ως άχρηστη θερμότητα. Αυτή είναι μια ακριβή υπόθεση που αυτή τη στιγμή δεν έχει οικονομικό ενδιαφέρον πόσω μάλλον όταν υπάρχουν φθηνότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα.

Προς το παρόν η κινητική ενέργεια είναι ιδανική για τη φόρτιση μικρών ηλεκτρονικών συσκευών και ρολογιών, αλλά και για την τροφοδοσία πειραματικών πρωτοτύπων όπως το καγκουρό και η μικρή ανεμογεννήτρια-πουλί που κατασκεύασε η εταιρεία Festo.

econews

Σχόλια