Αστεροειδείς απειλούν τη Γη με μαζική καταστροφή – Το Sentinel θα τους εντοπίζει

0
19

Πολλοί χλευάζουν τις καταστροφολογικές θεωρίες περί πιθανών πτώσεων αστεροειδών σε μεγάλες πόλεις. Ωστόσο μια νέα θεωρία έρχεται να δείξει ότι η άποψη αυτή μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και της συνωμοσιολογίας δεν ανήκει καθώς η Γη είναι πολύ πιο ευάλωτη στις πτώσεις μετεώρων απ’ όσο νομίζουμε.

 Αντιθέτως, το Ίδρυμα B612 εκτιμά ότι από τύχη και μόνο η Γη έχει αποφύγει μια σύγκρουση τερατωδών διαστάσεων με αστεροειδή.

Για αυτό το λόγο, το B612 φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα μας ενημερώνει για τις πτώσεις αστεροειδών προκειμένου να λάβουμε μέτρα προστασίας.

Η πλειονότητα των αστεροειδών πέφτουν είτε σε ακατοίκητες περιοχές της Υφηλίου όπως οι ωκεανοί ή συντρίβονται στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας λόγω των τριβών.

Μια ομάδα τριών πρώην αστροναυτών μελέτησε τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η “Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών” (CTBTO) η οποία σαρώνει τον πλανήτη εντοπίζοντας υπογραφές υποήχων που προέρχονται από πυρηνικές εκρήξεις. Σε αυτά ανακάλυψαν ότι οι συγκρούσεις αστεροειδών με τον πλανήτη μας συμβαίνουν πολύ συχνότερα και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από αυτό που πιστεύαμε.

Μια έκρηξη αστεροειδούς που καταγράφηκε μεταξύ 2000 και 2013 απελευθέρωσε ενέργεια 40 φορές περισσότερη από εκείνη της πυρηνικής βόμβας της Χιροσίμα, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 26.

Οι τρεις αστροναύτες, οι Δρ Εντ Λου, Τομ Τζόουνς και Μπιλ Άντερς βρίσκονται πίσω από το Ίδρυμα B612 με επικεφαλής τον πρώτο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα τηλεσκόπιο έγκαιρης προειδοποίησης θα μπορούσε δυνητικά να εντοπίσει επικίνδυνους αστεροειδείς. Αυτός είναι και ο στόχος της Αποστολής του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Sentinel. Το πρόγραμμα θα εγκαινιασθεί το 2018 και αποτελεί την πρώτη αποστολή που θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια προς το επονομαζόμενο “βαθύ” διάστημα με στόχο τη χαρτογράφηση του ηλιακού μας συστήματος.

Κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο δορυφόρος Sentinel θα μπορούσε να εντοπίσει περισσότερα από 200.000 αντικείμενα κοντά στην τροχιά της Γης, ενώ ως το 2024 μπορεί να έχει εντοπίσει το 98% των επικίνδυνων διαστημικών αντικειμένων. Παρόλα αυτά, η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι η αποστολή έχει 30% πιθανότητα να εντοπίσει κάποιον αστεροειδή σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.

Το παρατηρητήριο θα τεθεί σε τροχιά αντίστοιχη με αυτή της Αφροδίτης ώστε να “εποπτεύει” τη Γη. Η θέση του θα του επιτρέψει να παρακολουθήσει διαστημικούς βράχους εντός του ηλιακού συστήματος, που αυτή τη στιγμή παραμένουν αθέατοι από τα συμβατικά τηλεσκόπια λόγω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός.

Το Sentinel  θα λειτουργήσει επίσης στο υπέρυθρο φάσμα του φωτός για να μπορεί να εντοπίζει τους “γκρίζους” αστεροειδείς.

Στοιχεία της NASA αναφέρουν ότι τα επικίνδυνα διαστημικά αντικείμενα διαμέτρου από 100 μέτρα ως ένα χιλιόμετρο φτάνουν τα 20.000, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων παραμένει αθέατη.

Τι κάνουμε στην περίπτωση που κάποιος αστεροειδής συλληφθεί να πλησιάζει τη Γη; Υποτίθεται ότι θα επιχειρηθεί η αλλαγή της πορείας του ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση.

econews

Σχόλια