Η Enel για τα "χερσαία" πετρέλαια σε Δυτ.Ελλάδα και Ήπειρο – Το ιστορικό των περιοχών

0
16

Τρεις αιτήσεις για έρευνες Υδρογονανθράκων σε ισάριθμες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, με τη διαδικασία της άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (expression of interest), υπέβαλε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Ιταλικός ενεργειακός Όμιλος “ENEL GROUP”.

Με τις αιτήσεις που κατέθεσε, η εταιρία ζητά την έναρξη της σχετικής διαδικασίας προκήρυξης, όπως προβλέπεται από το Ν.4001/2011. Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, επενδυτές ή ενδιαφερόμενα σχήματα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, προσδιορίζοντας τα γεωγραφικά όρια των περιοχών που εκτιμούν ότι πιθανώς φιλοξενούν κοιτάσματα Υ/Α.

Το ενδιαφέρον της “ENEL GROUP” αφορά αποκλειστικά σε χερσαία τμήματα της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για :

*Την περιοχή (block) της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, η οποία είχε περιληφθεί στον 1ο γύρο παραχωρήσεων το 1996 και επεστράφη στο Ελληνικό Δημόσιο μετά από την πραγματοποίηση δύο ρηχών γεωτρήσεων.

* Την περιοχή (block) της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία επίσης είχε συμπεριληφθεί στον 1ο γύρο του 1996 και επεστράφη μετά την εκτέλεση δύο ρηχών γεωτρήσεων.

* Την περιοχή Πρέβεζας-Άρτας, που οριοθετείται γεωγραφικά μεταξύ του block της Αιτωλοακαρνανίας και του block των Ιωαννίνων, το οποίο είναι προς παραχώρηση μέσω της διαδικασίας του “open door”.

Είχε προηγηθεί, στις 7 Μαρτίου 2014, επίσκεψη υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Διοίκησης του Ιταλικού Ομίλου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατά την οποία υπήρξε συζήτηση και αξιολόγηση για πιθανές αμοιβαία επωφελείς δυνατότητες ευκαιριών, αναφορικά με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο.

Το ΥΠΕΚΑ, άρχισε ήδη να επεξεργάζεται τα αιτήματα της “ENEL GROUP” και τις προσεχείς ημέρες οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα εισηγηθούν σχετικά στον Υπουργό ΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει το άρθρο 156 (παρ. 10) του νόμου 4001/2011, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δύναται να παραχωρείται για λογαριασμό του Δημοσίου μετά από αίτηση ενδιαφερομένου, για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών για τις υπό παραχώρηση περιοχές από άλλους πιθανούς ενδιαφερόμενους, είναι τουλάχιστον ενενήντα (90) ημέρες από την τελευταία δημοσίευση.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση που έλαβε η Enel Group, μια εταιρία εγνωσμένου κύρους και φερεγγυότητας στον τομέα της ενέργειας διεθνώς, καταδεικνύει και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της πετρελαϊκής κοινότητας για την Ελλάδα. Δεν είναι απλά μία ακόμη θετική είδηση, αλλά μία ψήφος εμπιστοσύνης στην μεγάλη εθνική προσπάθεια που έχουμε δρομολογήσει, για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

Μετά την διαδικασία του “open door” που βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν τις τελικές υπογραφές των συμβάσεων, την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης που θα καταλήξουν στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων εντός του 2014, πλέον με την αίτηση άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατατέθηκε σήμερα ενεργοποιείται και ο τρίτος βραχίονας του νέου Ν.4001/2011 για τις έρευνες και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Με ολοκληρωμένη πολιτική και συστηματική δουλειά, διασφαλίζουμε συνθήκες  ομαλότητας και σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο, σε έναν τομέα που θα έχει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Στέλνουμε ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία και συνεχίζουμε την προσπάθεια, με υπευθυνότητα, διαφανείς όρους και σεβασμό στο περιβάλλον.»

—Το ιστορικό των περιοχών

Στις δύο από τις τρεις περιοχές για τις οποίες ενδιαφέρεται ο ιταλικός  πραγματοποιήθηκαν προχωρημένες έρευνες με γεωτρήσεις στο πλαίσιο του πρώτου παραχωρήσεων το 1997.

Ειδικότερα, στη δυτική Πελοπόννησο, τις έρευνες πραγματοποίησε κοινοπραξία με επικεφαλής την βρετανική Enterprise στην οποία συμμετείχαν και οι Union Texas, MOL και ΕΛΠΕ. Ολοκληρώθηκαν τρεις γεωτρήσεις, με τη βαθύτερη στα 2.375 μέτρα και σεισμικά σε μήκος 356 χιλιομέτρων.

Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η σχεδιαζόμενη βαθιά γεώτρηση στα 4.000 μέτρα και η Enterprise αποχώρησε από την Ελλάδα, καθώς το ίδιο διάστημα ολοκληρώνονταν διαπραγμάτευση πώλησης της στη Shell, η οποία και δεν ενδιαφερόταν για τις ελληνικές περιοχές.

Στην Αιτωλοακαρνανία, έρευνες πραγματοποίησε η αμερικανική Triton ενώ στην κοινοπραξία συμμετείχαν και τα ΕΛ.ΠΕ. με 12%. Εκεί πραγματοποιήθηκαν δύο γεωτρήσεις βάθους 1.500 μέτρων. Η αμερικανική εταιρεία θέλησε να συνεχίσει τη γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος. Ωστόσο η τότε διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. έχοντας δικαίωμα veto, δεν επέτρεψε τη συνέχιση της γεώτρησης.

Και οι δύο περιοχές επιστράφηκαν το 2001 καθώς τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων κρίθηκαν «αρνητικά», με ορισμένες «θετικές» ενδείξεις.

Στην τρίτη περιοχή που ενδιαφέρει την ENEL (Πρέβεζα-Αρτα), δεν έχουν γίνει γεωτρήσεις ωστόσο τα γεωλογικά χαρακτηριστικά είναι γνωστά μετά από σεισμικές έρευνες.

Ποια είναι η Enel

Η Enel είναι ένας από τους ισχυρότερους παίκτες παγκοσμίωςστην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Δραστηριοποιείται σε πάνω από 40 χώρες με εγκαταστημένη ισχύ 98.000 MW, απασχολεί περίπου 74.000 εργαζόμενους και εξυπηρετεί πάνω από 61 εκατ. πελάτες.

Είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας σε 7 κράτη μέσω των θυγατρικών της (Ιταλία, Ισπανία, Περού, Χιλή, Αργεντινή, Σλοβενία, Ρωσία), κατέχει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΑΠΕ διεθνώς την Enel Green Power, ενώ κύριος μέτοχός της είναι το Ιταλικό Δημόσιο, με ποσοστό 31,24%.

econews

Σχόλια