ΥΠΕΚΑ: ηλεκτροκίνητα τραίνα Λάρισα-Βόλος και βελτίωση επαρχιακού δρόμου

0
24

Τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για δύο έργα συγκοινωνιών υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Το πρώτο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του έργου «Ηλεκτροκίνηση Σιδηροδρομικής Γραμμής Λάρισα –Βόλος», μήκους περίπου 61,2 km, εντός των ορίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το έργο αφορά στην ηλεκτροκίνηση της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα – Βόλος από το Σ.Σ. Λάρισας μέχρι τον Σ.Σ. Βόλου. Για τη λειτουργία των ηλεκτραμαξών απαιτείται η κατασκευή υποσταθμού έλξης πλησίον της σιδηροδρομικής γραμμής στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Ριζόμυλου, που θα συνδέεται με το δίκτυο υψηλής τάσης 150 kV της ΔΕΗ σε μήκος γραμμής μικρότερο από 200 m.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. και η γεωγραφική θέση προσδιορίζεται εντός περιοχής υπαγόμενης διοικητικά στους Δήμους Λαρισαίων, Κιλελέρ, Ρήγα Φεραίου και Βόλου των Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η δεύτερη ΑΕΠΟ αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του τμήματος «Κόμβος Γερακαρούς – Άγιος Πρόδρομος», του έργου «Συνδέσεις Εγνατίας με Οδικό Δίκτυο» στους Νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού μήκους 11,5 km περίπου.

Το έργο αφορά σε βελτίωση της υφιστάμενης επαρχιακής οδού Γερακαρού – Αγ. Πρόδρομος, η οποία συνδέει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ασπροβάλτας – Καβάλας στο ύψος του οικισμού της Γερακαρούς, με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου στο ύψος του Αγ. Προδρόμου.

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση κατά τμήματα της υφιστάμενης οδού και την παράκαμψη των οικισμών Γερακαρού, Δούμπια Σάνα και Άγιος Πρόδρομος, με νέες χαράξεις.

Το συνολικό μήκος των επεμβάσεων φτάνει τα 11,5 km, από τα συνολικά 28,4 km της υφιστάμενης οδού Γερακαρού – Άγιος Πρόδρομος.

Με το έργο αυτό, αναβαθμίζεται η οδική σύνδεση της βόρειας ορεινής Χαλκιδικής με το κύριο οδικό δίκτυο, ενώ με τους περιβαλλοντικούς όρους που εγκρίθηκαν διασφαλίζεται ότι η υλοποίηση και η λειτουργία του έργου θα πραγματοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στα ευαίσθητα στοιχεία του περιβάλλοντος της περιοχής.

Σχόλια