Κέικ λεμόνι: μια υπόξινη υποψία σε ένα νόστιμο γλυκό

0
252

Λεμονάτη γεύση, υγρό άρωμα φρούτου στο στόμα και στη μύτη, ζουμερή σπογγώδης υφή και μια υπόξινη υποψία σε γλυκό κέικ. Αν σας αρέσει το κίτρινο, τα λεμόνια, τα ελαφρώς όξινα στη γλώσσα και τα αυθεντικά αρώματα των εσπεριδοειδών, ιδού το τέλειο εύκολο κέικ λεμόνι.

Mε τη λεμονιά μας να ελαφραίνει από καρπούς παρότι όμορφη και στολισμένη με μωβ ανθούς, μια γεμάτη τσάντα φρεσκοκομμένα λεμόνια απ” τα δένδρα φίλων υπήρξε εξαιρετικό δώρο. Κάναμε λοιπόν αναψυκτικές λεμονάδες όλων των ειδών, αβγολέμονα και ζελέ, κίτρινα παγάκια και κιτρινοπράσινα με μέντα, κοτόπουλο λεμονάτο μαριναρισμένο με μυρωδικά, βάλαμε ξύσμα σε αλάτια και ζάχαρες και με τα 4 τελευταία λεμόνια το ζουμερό κέικ της συνταγής.

Ελαφρά σιροπιασμένο, υγρό απ” τη μέση και κάτω, υπεραρωματικό λόγω ξύσματος και με μια έξτρα κυριολεκτικά γλυκόξινη γεύση από το ημιδιάφανο γλάσο, πουαντιγιέ απ” τον σκόρπιο παπαρουνόσπορο, το εθιστικό και γι” αυτό βραχύβιο λεμονοκέικ με την έντονη επίγευση κέρδισε τη θέση του στο pandespani. Αν το εσπεριδοειδές με την χαρακτηριστική οξύτητα ανήκει στα αγαπημένα σας, προτείνω δίχως άλλο να το δοκιμάσετε.

Προετοιμασία: 20-30 λεπτά και 1 ώρα περίπου όλα μαζί. Προσοχή! Το σιρόπι πρέπει να μπει στο κέικ μόλις αυτό βγει καυτό απ” το φούρνο. Το γλάσο μπορεί να προστεθεί και πριν το σερβίρισμα, ακόμη και την επομένη (αν βέβαια το κέικ υπάρχει), δεδομένου ότι πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς. Σχετικά εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 14 κομμάτια – φόρμα διαμ. 24-26 εκατ.)
80 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
230 γραμ. ζάχαρη
ξύσμα από 2 λεμόνια
170 γραμ. γάλα
240 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 ασπράδια

για το σιρόπι λεμονιού
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι (50 ml)
60 γραμ. ζάχαρη
80 ml νερό

για το γλάσο λεμονιού
50 ml χυμός λεμονιού
250 γραμ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ. παπαρουνόσπορο για το γαρνίρισμα

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε το κέικ: Βάζετε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάτε να ενσωματωθούν κατά το δυνατόν, κάνοντας ένα ζαχαρώδες μείγμα. Ρίχνετε σιγά-σιγά το γάλα, χτυπώντας πάντα, για να έχετε ένα σχετικά ομοιόμορφο υγρό.

Σε μπολ ανακατεύετε καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτετε σταδιακά ή σε 3-4 δόσεις στο μείγμα του μίξερ. Συνεχίζετε το χτύπημα για 4-5 λεπτά ώστε τα υλικά να ενσωματωθούν για να δώσουν μια αφράτη γυαλιστερή κρέμα.

Σε άλλο μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα (να παραμένουν στο σκεύος ακόμη κι αν το αναποδογυρίσετε). Παίρνετε με κουτάλι ή σπάτουλα πρώτα το 1/3 της μαρέγκας και το ενσωματώνετε στην κρέμα. Προσθέτετε μετά την υπόλοιπη ποσότητα και την διπλώνετε με λίγες, σχετικά μεγάλες και γρήγορες κινήσεις, παίρνοντας το υλικό απ” τον πάτο του σκεύους και φέρνοντάς το επάνω και “ξύνοντας” την επιφάνεια. Μην παραζαλίσετε το μείγμα στο ανακάτεμα.

Το μεταφέρετε σε βουρυτωμένη φόρμα (δεν χρειάζεται αν είναι σιλικόνης), ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο). Το κέικ θα έχει φουσκώσει κανονικά αλλά θα διατηρεί μια ελαστικότητα: αν το πιέσετε ελαφρά, η μάζα του επιστρέφει στη θέση της.

Ετοιμάζετε το σιρόπι λεμονιού (όσο ψήνετε το κέικ): Σε μικρό κατσαρόλι βάζετε τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τα 80 ml νερό. Ζεσταίνετε σε μέτρια (προς χαμηλή) φωτιά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα ενιαία υφή αραιού σιροπιού (2-3 λεπτά). Ανεβάζετε τη φωτιά και βράζετε μέχρι να μείνει η μισή περίπου ποσότητα ενός λεπτόρευστου σιροπιού ελαφρά δεμένου.

Βγάζετε το κέικ απ” το φούρνο και όπως είναι καυτό το περιχύνετε μέσα στη φόρμα με το σιρόπι. Το αφήνετε έτσι να τραβήξει και να κρυώσει λίγο (10-15 λεπτά) πριν το αναποδογυρίσετε σε σχάρα, αφήνοντάς το πλέον ήσυχο να κρυώσει εντελώς.

Ετοιμάζετε το γλάσο λεμονιού: Σε μπολ ανακατεύετε το λεμόνι με την άχνη ζάχαρη να ενσωματωθούν δίνοντας ένα πυκνόρευστο ενιαίο μείγμα. Αν σας αρέσει πιο πυκνό προσθέστε λίγη ζάχαρη, αν σας φαίνεται αραιό, προσθέστε λίγο νερό. Όταν το κέικ έχει κρυώσει πλήρως, απλώστε με κουτάλι το γλάσο λεμονιού στην επιφάνεια και πασπαλίστε με τον παπαρουνόσπορο.

Σερβίρισμα: Σε πιατέλα για να συνοδέψει απογευματινό τσάι ή αφεψήματα, αν το συνηθίζετε, ή με τον πρωινό καφέ (ναι, ταιριάζει θαυμάσια με το λεμόνι). Δεν πειράζει να το βάλετε δίπλα σε άλλα μπισκοτάκια ή κουλουράκια, αρκεί να έχουν δυνατό χαρακτήρα γιατί αλλιώς μάλλον θα τα υποσκελίσει.

Πηγή Συνταγές Pandespani

Σχόλια