Φωτοβολταϊκά-ΑΠΕ: το τέλος της εγγυημένης ταρίφας και η νεοελληνική "φούσκα"

6
6

Οι επιδοτήσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που συνέβαλαν στην κατακόρυφη ανάπτυξη του κλάδου αξίας 48 δισ. Ευρώ στην Ευρώπη θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Απριλίου.

“Είναι ώρα οι ΑΠΕ να ενταχθούν στην αγορά” δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χοακίν Αλμούνια. “Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν ένα πλαίσιο για τον σταδιακό σχεδιασμό αποδοτικότερων μέτρων κρατικής υποστήριξης που θα αντανακλούν τις συνθήκες της αγοράς με ρεαλιστικό τρόπο” πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι κρατικές επιδοτήσεις προς τις ΑΠΕ, όπως είναι το σύστημα των εγγυημένων τιμών πώλησης στο δίκτυο, θα αντικατασταθούν από μηχανισμούς βασισμένους στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Ειδικότερα, οι εγγυημένες ταρίφες θα αντικατασταθούν από τις εγγυημένες διαφορικές τιμές (feed-in premiums). Στην περίπτωση του feed-in-premium, η αποζημίωση των ΑΠΕ θα γίνεται με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος συν ένα μικρό premium.

Από το μέτρο που θα ξεκινήσει πιλοτικά από την επόμενη χρονιά και θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί μέχρι το 2017, ενώ θα προβλέπει διαχωρισμό ανάμεσα σε ώριμες και ανώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ με τις δεύτερες να εξαιρούνται του μέτρου.

Επιπλέον, θα προστατευθούν ως ένα βαθμό ενεργειακές υποδομές και διασυνοριακά σχήματα, αλλά και 68 ενεργοβόροι τομείς της βιομηχανίας.

Με βάση τα σχέδια της Κομισιόν, ορισμένοι ρυπογόνοι κλάδοι της βιομηχανίας όπως τα χημικά, η μεταλλουργία, η χαρτοβιομηχανία και η κεραμοποιία θα εξαιρεθούν της υποχρέωσης για επιβολή market premium στoυς σταθμούς ΑΠΕ.

—Τι σημαίνει το τέλος των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ

Αντί για τη δεδομένη αποζημίωση, οι ΑΠΕ θα κληθούν να ανταγωνιστούν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας δημοπρασιών. Οι ηλεκτροπαραγωγοί θα πωλούν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο με υποχρέωση για παροχή συγκεκριμένης ισχύος σε συγκεκριμένο χρόνο.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο των premiums ως υποστηρικτικό εργαλείο της ένταξης των ΑΠΕ στην αγορά.

Όπως δήλωσε και ο Αλμούνια “η Ευρώπη θα πρέπει να επιτύχει τους φιλόδοξους ενεργειακούς και κλιματικούς της στόχους με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους φορολογούμενους και χωρίς να στρεβλώνεται αναίτια ο ανταγωνισμός στην αγορά”.

—Η ελληνική περίπτωση: Χειραγώγηση της αγοράς και εξαγωγή συναλλάγματος

Μια πρώτη γεύση αυτής βίαιης, για πολλούς, προσαρμογής πήραν και οι έλληνες επενδυτές στις ΑΠΕ με το πρόσφατο new deal.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, όπως προέκυψε στην πρόσφατη εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ στην Αθήνα, θεωρούν το σύστημα των εγγυημένων τιμών πώλησης -ειδικά με τον τρόπο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών- ως βασικό υπαίτιο των στρεβλώσεων και της τελικής χρεωκοπίας του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Μεταξύ άλλων ακούστηκε ότι τα φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές εγγυημένες τιμές (ειδικά τον πρώτο καιρό έφταναν ακόμα και στα 450-500 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα) αποτέλεσαν εργαλείο χειραγώγησης της ενεργειακής αγοράς (υψηλές ταρίφες στην αρχή για να μπει το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή, μείωση στη συνέχεια για να ασκηθεί έλεγχος στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς).

Όπως επισήμανε στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ ο κ. Ηλίας Καρυδογιάννης, ιδρυτής της εταιρείας EnSCο ΑΕ, η κρατική πολιτική στα φωτοβολταϊκά μοναδικό κερδισμένο είχε τις γερμανικές και κινεζικές εταιρείες παραγωγής ηλιακού εξοπλισμού με ελάχιστη έως ανύπαρκτη προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό κλάδο της μεταταποίησης.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυδογιάννη, οι ΑΠΕ πρέπει να μπούν στην αγορά με όρους ανταγωνισμού, ενώ θέση στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας έχει και ο λιγνίτης (χωρίς ωστόσο να γίνει αναφορά στα κρυφά κόστη από τη χρήση του ορυκτού καυσίμου).

—Φωτοβολταϊκά ως αναδιανεμητικός μηχανισμός

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή Κάπρο, πρώην πρόεδρο της ΡΑΕ και επικεφαλής του E3MLab, τα φωτοβολταϊκά μετατράπηκαν σε εργαλείο αναδιανομής εισοδήματος από τον πολίτη δίχως αποταμιεύσεις προς εκείνον που επένδυσε τις αποταμιεύσεις του στην ηλιακή ενέργεια απολαμβάνοντας πολύ υψηλές αποδόσεις, ακόμα και μετά το new deal.

Πρόσθεσε δε ότι τα φωτοβολταϊκά μπορούν ορθολογικά να ενταχθούν στην αγορά μόνο μέσα από ένα ορθά σχεδιασμένο σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), αλλά και με βάση ένα σύστημα “Reverse Auctioning” όπου ο παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ θα πωλεί στον πάροχο ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές μέσα από δημοπρασίες ισχύος.

Βάση της πώλησης θα είναι το σύνολο της ισχύος από ΑΠΕ που πρέπει να έχει το σύστημα βάσει νόμου.

—Ηλιακή μικροπολιτική

Το βέβαιο είναι ότι οι (τόσο) υψηλές ταρίφες στα φωτοβολταϊκά αποτέλεσαν ένα ακόμα εργαλείο μικροπολιτικής συναλλαγής ανάμεσα στην κομματοκρατία και τον πολίτη. Είναι αλήθεια ότι πολλοί επενδυτές φωτοβολταϊκών “παρασύρθηκαν” από τις υποσχέσεις και τα “δώρα” της πολιτικής ηγεσίας με αποτέλεσμα να επενδύσουν στον κλάδο άνθρωποι που ουδεμία περιβαλλοντική παιδεία ή ευαισθησία είχαν.

Η καθαρή ενέργεια, ο ρόλος της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι κλιματικοί στόχοι (ανάθεμα κι αν τους γνωρίζουν πολλοί επενδυτές) μετατράπηκαν σε φαντασίωση εύκολου πλουτισμού.

econews

6 Σχόλια

 1. Πολύ εύκολα καταδικαζετε την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να ενισχύσουν το εισόδημα τους σε καιρό κρίσης.Ένα οικιακό δεκάρι με τιμές 2012 αποπληρώνεται με 12ετες δανειο και περισσεύουν 1000 € ετησίως στην καλύτερη περίπτωση.Γιατί αν συνδέθηκε μετά το Νοέμβρη τότε μπαίνει μέσα για τα καλά.Που είδατε λοιπόν τον εύκολο πλουτισμό;Αλλά και εσείς οι δημοσιογράφοι δεν είστε καλύτεροι από τους πολιτικούς.Ίσως τελικά να είστε περισσότερο απατεώνες.

 2. Κατά τον αρθρογράφο λοιπόν, οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του συστήματος είναι οι 15.000 επαγγελματίες και άλλες 35.000 οικογένεις που εγκατέστησαν Φ/Β επί της στέγης των σπιτιών τους.
  Από την άλλη, ενώ σε κάποιο σημείο τους χαρακτηρίζει ως αγαθούς που εξαπατήθηκαν (από ποιόν άραγε; όχι από το ίδιο τους το κράτος;), μετά τους χαρακτηρίζει ως επενδυτές χωρίς περιβαλλοντική παιδεία ή ευαισθησία, επενδυτές που φαντασιώθηκαν και προσπάθησαν να επιτύχουν εύκολο πλουτισμό, για να αναφέρω μόνο μερικούς από τους χαρακτηρισμούς του.

  Η δημοσιογραφία στα καλύτερα της…

  • Αγαπητοί αναγνώστες,
   παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επικέντρωση των σχολίων στην τελευταία παράγραφο και η εξαγωγή εσφαλμένων, κατά τη γνώμη μας, συμπερασμάτων με αφετηρία τα όσα αναφέρονται εκεί.

   Υπεύθυνοι για την κατάρρευση του συστήματος φυσικά και δεν είναι οι επενδυτές στα φωτοβολταϊκά. Είναι όμως υπεύθυνοι για το γεγονός ότι επέλεξαν να κάνουν οικονομικές συναλλαγές με ένα παντελώς αναξιόπιστο και χρεωκοπημένο (οικονομικά, ηθικά, επιχειρησιακά) Κράτος, όπως είναι το ελληνικό. Οι επενδύσεις ενέχουν ρίσκο και στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν τεράστιο όπως και οι αποδόσεις που τους υποσχέθηκαν.

   Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι που επένδυσαν στην ηλιακή ενέργεια βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται αντιμέτωποι με αυτό το δημόσιο και τις ανάλγητες και απρόθυμες να συμβάλλουν τράπεζες. Το παράδειγμα των ανθρώπων που επένδυσαν τις οικονομίες μιας ζωής σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αλλά και στα συνταξιοδοτικά ταμεία μέσω των εισφορών τους θα έπρεπε να μας διδάξει πολλά για όσα συμβαίνουν σε αυτό τον τόπο.

   Από την άλλη πλευρά δεν είναι δυνατόν ως πολίτες και ως επενδυτές να αποποιούμαστε πάσα ευθύνη για όσα συμβαίνουν.Ούτε να αρνηθούμε το γεγονός ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει έντονη η τάση της «εύκολης» επιχειρηματικότητας (τα φωτοβολταϊκά αντιμετωπίστηκαν περίπου ως βιντεολέσχη της δεκαετίας του 1980), αλλά και πλουτισμού (αγροτικές επιδοτήσεις, φαινόμενο του Χρηματιστηρίου κλπ). Την ίδια στιγμή που η παιδεία πάνω σε αυτό που νοείται ως «πράσινη» επιχειρηματικότητα και περιβάλλον είναι τουλάχιστον ελλιπής.

   Συμπερασματικά, το μόνο εύκολο είναι η άσκηση (δίκαιης) κριτικής και η έκφραση (δικαιότατης) αγανάκτησης απέναντι στους κυβερνώντες. Αυτά αρκούν; Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσουμε ως κοινωνία που πλέον περνά ανεπιστρεπτί στη φάση της ενηλικίωσης.

 3. Δεν μου καίγεται καρφάκι για όσους την πάτησαν με τα φωτοβολταϊκά, αστούς και αγρότες. Τζογαδόροι ήτανε και θέλανε το παραδάκι ανιδρωτί.

 4. αν ειναι δυνατον κάποιοι να χαίρονται με την χασούρα και την καταστροφή κάποιον άλλων,αν μη τι άλλο ειναι κακοί άνθρωποι (χαρακτηρισμός λίαν επιεικώς)

Comments are closed.