Ολική έκλειψη «βάφει με αίμα» την Πανσέληνο και ο Άρης πλησιάζει τη Γη

0
75

Ένα χάλκινο χρώμα θα αποκτήσει την Τρίτη τα ξημερώματα η Σελήνη εξαιτίας της πρώτης από μια σειρά τεσσάρων σεληνιακών εκλείψεων που θα λάβουν χώρα τους προσεχείς 18 μήνες.

Το λεγόμενο και «αιματοβαμμένο» φεγγάρι θα εμφανιστεί στην πρώτη σεληνιακή έκλειψη των δύο τελευταίων ετών.

Η ολική έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν η Πανσέληνος ευθυγραμμίζεται με τον Ήλιο και τη Γη. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης η σκιά της Γης πέφτει πάνω στη Σελήνη εμποδίζοντας τις ακτίνες του ηλίου.

Το κόκκινο χρώμα που θα αποκτήσει η Σελήνη οφείλεται στη διάθλαση του ηλιακού φωτός, όπως ακριβώς συμβαίνει και κατά το ηλιοβασίλεμα.

Η εν λόγω έκλειψη  θα είναι ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό και θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 12 το πρωί της Τρίτης, ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έκλειψη θα έχει χρώμα σκούρο γκρι, προτού το Φεγγάρι αποκτήσει μια απόχρωση κόκκινου-πορτοκαλί.

Τα επόμενα «αιματοβαμμένα Φεγγάρια» αναμένονται στις 8 Οκτωβρίου 2014, στις 4 Απριλίου 2015 και στις 28 Σεπτεμβρίου 2015.

Το αστρονομικό μενού της ημέρας δεν περιλαμβάνει μόνο την ολική έκλειψη, ο πλανήτης Άρης θα πλησιάσει πολύ κοντά στη Γη, σε απόσταση περίπου 92,4 εκατ. χιλιομέτρων, στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Οι αστρονόμοι τονίζουν ότι ο Άρης το βράδυ θα είναι ιδιαίτερα φωτεινός, όσο ο Σείριος.

econews

Σχόλια