Επίθεση με τοξικά χημικά στη Συρία – Συγκλονιστικό video

0
26

SYRIA-CONFLICTΈνα βίντεο από επίθεση με χημικά στην επαρχία Χαμάς της Συρίας που κάνει το γύρο του διαδικτύου έχει προκαλέσει σοβαρές διεθνείς αντιδράσεις, αλλά και αντιπαράθεση ανάμεσα στο καθεστώς Άσαντ, τους αντάρτες και διεθνείς πηγές σχετικά με τους υπαίτιους.

Στο βίντεο οι πολίτες εμφανίζονται να υποφέρουν από δύσπνοια, μετά την έκθεσή τους στα χημικά, ενώ γιατροί σπεύδουν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών την Παρασκευή στο χωριό Κάφρ Ζέιταν βόρεια της Δαμασκού με θύματα δύο ανθρώπους, αλλά και εκατοντάδες πολίτες τραυματίες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

«Τα αεροπλάνα του καθεστώτος βομβάρδισαν σήμερα στην Καφαρζίτα με βαρέλια με εκρηκτικά που δημιούργησαν πυκνό καπνό και οσμή, προκαλώντας συμπτώματα ασφυξίας και δηλητρηρίασης», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν.

Η συριακή τηλεόραση κατηγόρησε το μέτωπο αλ-Νόσρα ότι βομβάρδισε την πόλη με χλώριο, «σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και προκαλώντας συμπτώματα ασφυξίας σε άλλους εκατό».

Παράλληλα, η τηλεόραση της Δαμασκού κατηγόρησε το Αλ-Νόσρα ότι ετοιμάζεται να βομβαρδίσει τις πόλεις Ουάντι Ντέιφ στην εααρχία Ιντλέμπ , και Μόρεκ στην επαρχία Χάμα, με τοξικό χλώριο και αέριο σαρίν.

«Το καθεστώς βομβάρδισε την Καφαρζίτα με τοξικές ουσίες, χλώριο, προκαλώντας συμπτώματα ασφυξίας σε εκατό ανθρώπους», έγραψαν ακτιβιστές από την Καφαρζίτα στο Facebook.

«Ο βομβαρδισμός άφησε μία ουσία κίτρινου χρώματος, και μία οσμή που μοιάζει με του χλωρίου. Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ένας γιατρός στο βίντεο όπου εμφανίζονται παιδιά και άνδρες με συμπτώματα ασφυξίας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο χρόνος για να παραδώσει τα όπλα η Συρία τελειώνει ,καθώς το τελεσίγραφο λήγει στις 30 Ιουνίου.

Το συριακό καθεστώς είχε συμφωνήσει να παραδώσει τα χημικά όπλα που είχε στην διάθεση του, μετά από διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον και την Μόσχα.

Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Σχόλια