Κλιματική Αλλαγή: Το φυσικό αέριο δεν είναι λύση – "Καμπανάκι" σε κυβερνήσεις, βιομηχάνους

0
16

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί τις παγκόσμιες κυβερνήσεις ότι η στροφή στο φυσικό αέριο ως περιβαλλοντικά φιλικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής δεν αποτελεί λύση για την Κλιματική Αλλαγή.

Τόσο στη Βρετανία όσο και αλλού -όπως στη χώρα μας- το φυσικό αέριο θεωρείται από περιβαλλοντικής σκοπιάς πολύ καλό υποκατάστατο του βρώμικου άνθρακα, πιο αξιόπιστη και ευέλικτη πηγή ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά, αλλά και καύσιμο πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί μια ανταγωνιστική βιομηχανία.

Ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη φωτίζουν τη “σκοτεινή” πλευρά του φυσικού αερίου υποστηρίζοντας ότι το καύσιμο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμη επιλογή για τη σταθεροποίηση των κλιματικών αλλαγών που συντελούνται στον πλανήτη.

“Το φυσικό αέριο έχει αξία μόνο ως υποκατάστατο μιας βρώμικης μονάδας άνθρακα και αυτό για μακρoπρόθεσμο ορίζοντα” προσθέτει η έκθεση.

Αντίθετα σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης των Ηνωμένων Εθνών, η παγκόσμια οικονομία οφείλει να τριπλασιάσει ή και να τετραπλασιάσει το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ούτως ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι.

Η έκθεση αναμένεται βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών της Βρετανίας με το δεύτερο να επιθυμεί μια μετάβαση στο φυσικό αέριο προκρίνοντας μια πραγματική επανάσταση στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου.

Οι Βρετανοί επιθυμούν να μιμηθούν το επιτυχημένο παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών όπου συντελείται συστηματική πλέον διείσδυση φθηνού σχιστολιθικού αερίου στην αγορά.

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ όπου οι εκπομπές ρύπων κατακρημνίστηκαν λόγω της μετάβασης από τον ρυπογόνο άνθρακα στο σχιστολιθικό αέριο και τη Βρετανία που έκανε τη δική της μετάβαση στο φυσικό αέριο κατά τη δεκαετία του 1980 και έκτοτε έχει δεσμευτεί να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 80% ως το 2050.

Στην έκθεση που συντάσσει η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) αναφέρει ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030 θα σπάσουν το όριο των 450 μερών ανά εκατομμύριο.

Η έκθεση βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών για το Κλίμα που ολοκληρώνονται σήμερα στο Βερολίνο.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών θα έπρεπε ίσως να εισακουστεί και από τους έλληνες βιομηχάνους-καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί δικαίως να παραπονούνται για το υψηλό ενεργειακό κόστος που επωμίζονται, κατονομάζοντας ως υπεύθυνες τις ΑΠΕ και δη τα φωτοβολταϊκά, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν ότι εάν η εθνική οικονομία βασιστεί στα καύσιμα που τους εξυπηρετούν, στα τέλη του αιώνα όχι μόνο δεν θα υπάρχει βιομηχανία, αλλά ούτε καν χώρα όπως τη γνωρίζουμε.

econews

Σχόλια