Φωτοβολταϊκά: αποδοτικότητα-ρεκόρ 25,6% για συμβατική κυψέλη πυριτίου από Panasonic

0
127

Η ιαπωνική εταιρεία Panasonic ανακοίνωσε ότι πέτυχε αποδοτικότητα 25,6% με τη φωτοβολταϊκή κυψέλη HIT (Heterojunction with Intrinsic Thin layer) που κατασκευάζει.

Το προηγούμενο ρεκόρ αποδοτικότητας, 24,7%, κρατούσε από τον Φεβρουάριο του 2013 ενώ η Panasonic υποστηρίζει ότι έχει επιτύχει την υψηλότερη επίδοση σε συμβατική φωτοβολταϊκή κυψέλη κρυσταλλικού πυριτίου εμπορικά εκμεταλλεύσιμου μεγέθους.

Ως “εκμεταλλεύσιμο μέγεθος” για μια κυψέλη θεωρείται επιφάνεια 100 τετραγωνικών εκατοστών. Το ρεκόρ του Φεβρουαρίου επετεύχθη σε μια κυψέλη επιφάνειας 101,8 τετρ. εκατ. ενώ τη μετατροπή ποσοστού 25,6% της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια πέτυχε μια κυψέλη επιφάνειας 143 τετρ. εκατ.

Παρόλα αυτά η αποδοτικότητα του φωτοβολταϊκού της Panasonic υπολείπεται των επιδόσεων των ηλιακών κυψελών πολλαπλών διακλαδώσεων και των συγκεντρωτικών φωτοβολταϊκών τριπλής διακλάδωσης με 38,8% και 44,4% αντίστοιχα.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το νέο ρεκόρ κατέστη εφικτό χάρη στην τοποθέτηση στρωμάτων ελασμάτων άμορφου πυριτίου υψηλής ποιότητας σε ένα υπόστρωμα μονοκρυσταλλικού πυριτίου.

Με αυτό τον τρόπο η κυψέλη της Panasonic διατηρεί την αποδοτικότητά της σε υψηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, στις νέες κυψέλες τα ηλεκτρόδια είναι τοποθετημένα στο πίσω μέρος των πάνελ επιτρέποντας στην ηλιακή ακτινοβολία να κατευθυνθεί απευθείας στο υπόστρωμα μονοκρυσταλλικού πυριτίου όπου παράγεται η ενέργεια.

Η Panasonic ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παράξει μαζικά τα φωτοβολταϊκά HIT με γνώμονα την υψηλότερη αποδοτικότητα, τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής και την αποδοτικότερη εκμετάλλευση πρώτων υλών.

econews

Σχόλια