Λιγότερα επίγεια αιολικά σημαίνει ακριβότερες ΑΠΕ, αποτυχία κλιματικών στόχων

0
9

Ο περιορισμός των επίγειων αιολικών πάρκων μεταφράζεται σε υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές υποστηρίζουν Βρετανοί ειδικοί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι συντηρητικοί περιλαμβάνουν τον περιορισμό των επίγειων ανεμογεννητριών στο προεκλογικό τους πρόγραμμα μέσω μείωσης των επιδοτήσεων και αυστηροποίησης της νομοθεσίας.

Αιτία οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στη βρετανική επαρχία και των πολιτικών τους εκπροσώπων οι οποίοι αντιτίθενται συχνά σθεναρά στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Από την άλλη πλευρά το βάρος θα πέσει στα υπεράκτια αιολικά πάρκα παρότι τόσο η κατασκευή όσο και η λειτουργία τους συνεπάγονται υψηλότερο κόστος.

Σύμφωνα με έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικής (RAEng) πάνω στην αιολική ενέργεια μια τέτοιου είδους μετατόπιση των αιολικών από τη στεριά στη θάλασσα μεταφράζεται σε αύξηση των επιδοτήσεων κατά 300.000 στερλίνες ανά ανεμογεννήτρια ετησίως, ποσό που θα μετακυληθεί στους καταναλωτές.

Τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν αποζημίωση 90 στερλίνες ανά Μεγαβατώρα για τα επίγεια αιολικά από το 2017 και μετά τη στιγμή που προβλέπουν 140 στερλίνες ανά Μεγαβατώρα για τα υπεράκτια.

Στη Βρετανία λειτουργούν ή βρίσκονται υπό κατασκευή 4800 επίγειες ανεμογεννήτριες ενώ έχουν αδειοδοτηθεί ακόμα 1800.

Επίσης λειτουργούν ή βρίσκονται υπό κατασκευή 1400 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες ενώ έχουν αδειοδοτηθεί ακόμα 700.

Η έκθεση επισημαίνει ότι τα επίγεια αιολικά είναι ακόμα ακριβότερα από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, ωστόσο η αιολική ενέργεια είναι μία από τις φθηνότερες πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ειδικοί όπως ο Καθ. Γκάρεθ Χάρισον από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου επισημαίνουν ότι η μείωση της ελκυστικότητας των αιολικών θα σημάνει αποτυχία στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, πόσω μάλλον όταν εναλλακτικές πηγές καθαρής ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, συνεπάγονται σημαντικά μεγαλύτερο κόστος απεξάρτησης από τον άνθρακα.

econews

Σχόλια