ΑΠΕ: διείσδυση 30% θέτει ο Μανιάτης – Το «οξύμωρο» με τα χτυπήματα του new deal

0
18

Η Ελλάδα υποστηρίζει πιο φιλόδοξους στόχους για ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με αυτούς που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -27% και μη δεσμευτικούς αντίστοιχα-  με ορίζοντα το 2030 , όπως γνωστοποίησε σε χθεσινή ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Ειδικότερα, ο κ. Μανιάτης, προς έκπληξη πολλών παρευρισκομένων, δήλωσε πρόταση της Ελλάδας είναι ο στόχος για τη διείσδυση των ΑΠΕ έως το 2030 να αυξηθεί από το 27% στο 30%.

Μάλιστα, ο υπουργός εξήρε το ρόλο των ΑΠΕ στην προσπάθεια για απεξάρτηση της Ευρώπης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, ο υπουργός σημείωσε ότι ο στόχος θα πρέπει να οριστεί σε 30% καθώς και ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί τώρα και όχι το επόμενο εξάμηνο.

Τέλος, εμφανίστηκε σύμφωνος με τον ευρωπαϊκό στόχο του 40% για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά το ίδιο διάστημα.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους ενεργειακούς στόχους, η Ελλάδα φιλοδοξεί μέχρι το 2030 να έχει εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές ρεύματος σε όλους τους καταναλωτές και να έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση των νησιών με το κεντρικό δίκτυο.

Τέλος, ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας αποτελούν η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και η παροχή φθηνής ενέργειας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, την ώρα που η ελληνική βιομηχανία είναι συγκριτικά πολύ περισσότερο επιβαρυμένη με ενεργειακό κόστος 20- 30% υψηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό.

—Οι αντιδράσεις

Σχολιάζοντας την πρόταση Μανιάτη για στόχο ΑΠΕ 30% στην Ελλάδα ως το 2030, ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας κλιματικών αλλαγών και ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, εξέφρασε την ικανοποίησή του και υπογράμμισε την πάγια θέση της οργάνωσης για απομάκρυνση από τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές για τη χώρα μας κλιματικές αλλαγές που επίκεινται ως τα τέλη του αιώνα.

Άλλοι ομιλητές στην ημερίδα δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για τις δηλώσεις Μανιάτη όπως ο κ. Ηλίας Καρυδογιάννης, ιδρυτής της εταιρείας EnSCo AE, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι ΑΠΕ δεν μπορεί να γίνονται αυτοσκοπός» αλλά στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων».

Σε ένα βέλτιστο ενεργειακό μείγμα «θέση έχει και ο λιγνίτης» υποστήριξε ο κ. Καρυδογιάννης.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η άποψη του Δρ Σάββα Σεϊμανίδη, συμβούλου του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), ο οποίος ουσιαστικά χαρακτήρισε ως «οξύμωρο» την πρόταση Μανιάτη για το στόχο των ΑΠΕ καθώς δεν συνάδει με τα «χτυπήματα», όπως κατονόμασε τις επιπτώσεις, του new deal στην αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Σεϊμανίδη, το new deal για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ αφενός πλήττει τα αιολικά που παρότι λάμβαναν συγκριτικά με τα φωτοβολταϊκά χαμηλότερη ταρίφα είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται επιπλέον 14% με μέσο πληρωρισμό 2%.

Αφετέρου, αυξάνεται κατακόρυφα ο επενδυτικός κίνδυνος καθώς ο υπουργός έχει τη δικαιοδοσία να αλλάξει τις εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν οι ΑΠΕ με μια απλή Υπουργική Απόφαση.

Τέλος, επεσήμανε ότι αυξάνεται κατά 1700 Μεγαβάτ ο συνολικός στόχος στα «αμαρτωλά» -ως πηγή των ελλειμμάτων και εργαλείο χειραγώγησης της ενεργειακής αγοράς- φωτοβολταϊκά τη στιγμή που μειώνονται οι στόχοι στο βιοαέριο και τη βιομάζα.

econews

Σχόλια