Φωτοβολταϊκά-ΣΠΕΦ: το «κούρεμα» εξισορροπεί το σύστημα – Πλαφόν 10KW στο net-metering

0
8

Η ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας από τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών, ο ενεργειακός συμψηφισμός και η διόρθωση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες (7/4) ανάμεσα στη διοίκηση της ΡΑΕ και την ηγεσία του ΣΠΕΦ.

Από την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας παραβρέθηκαν οι κ.κ. Μ. Ασλάνογλου, Ε. Διαλυνάς, Γ. Γλυνού, Γ. Λάγαρης και Β. Ράλλης ενώ τον ΣΠΕΦ εκπροσώπησαν οι κ.κ. Σ. Λουμάκης, Κ. Τσούμας και Λ. Λαλιώτης.

Όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά ο ΣΠΕΦ εξέφρασε την άποψη ότι οι μειωμένες εγγυημένες τιμές λόγω new deal συγκρατούν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη νέων έργων, αλλά και τα ελλείμματα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Ωστόσο, η ευστάθεια του δικτύου επηρεάζεται και από τεχνικούς παράγοντες όπως η αδυναμία διαχείρισης της διασύνδεσης των φωτοβολταϊκών στη Χαμηλή και Μέση Τάση όπου διαχέεται η ενέργεια που παράγουν.

Σχετικά με τον ενεργειακό συμψηφισμό, ο ΣΠΕΦ ανέφερε ότι τεχνικά δεν διαφέρει σε τίποτα με την συμβατική διείσδυση ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο, ζήτηση τον συνυπολογισμό της ισχύος του net-metering στους εθνικούς στόχους και τη θέσπιση πλαφόν 10 Κιλοβάτ ανά εγκατάσταση που θα ενταχθεί στο σύστημα αυτό.

Αναλυτικότερα, όπως ενημερώνει ο ΣΠΕΦ: 

«Στη συνάντηση συζητήθηκαν και αντηλλάγησαν απόψεις για τις προαλειφόμενες – προγραμματισμένες αλλαγές στους μεταβατικούς μηχανισμούς της χονδρεμπορικής αγοράς.  Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με την Απόφαση 338/2013 της Αρχής από 1/7/14 καταργείται πλήρως ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους ενώ ως προς τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος σχεδιάζεται η αναμόρφωση τους.  Τα παραπάνω συνδυάζονται και με την προωθούμενη μεταρρύθμιση της χονδρεμπορικής αγοράς με την θέσπιση της Intraday Αγοράς επιπλέον της Προ-ημερήσιας αλλά και αυτής των Αποκλίσεων.  Το πλήρες σχέδιο μεταρρυθμίσεων αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την ΡΑΕ εντός Απριλίου.

Αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά εκφράστηκε η πεποίθηση πως το νέο τοπίο μετά την άρση της αναστολής αδειοδοτήσεων, οφείλει να τύχει συνεχούς και προσεκτικής παρατήρησης.  Το χαμηλό επίπεδο των τιμών αποζημίωσης της παραγόμενης kWh φαίνεται καταρχήν να κρατά ελεγχόμενους τους ρυθμούς ανάπτυξης νέων έργων και να μην προβληματίζει οικονομικά τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Ωστόσο στην ευστάθεια του συστήματος συνολικά υπεισέρχονται και σημαντικές άλλες τεχνικές παράμετροι που άπτονται της ηλεκτροπαραγωγικής υπερδυναμικότητας και της ενδεχόμενης ανισορροπίας του ισοζυγίου ισχύος στην αιχμή.  Η επικρατούσα τάση τα Φ/Β να διασυνδέονται στο δίκτυο Χαμηλής ή Μέσης Τάσης χωρίς δυνατότητα διαχείρισης από την Διαχειριστή (αυτή υπάρχει μόνο στην Υψηλή Τάση) περιπλέκει επιπλέον την κατάσταση.

Αναφορικά με το Net-metering ο ΣΠΕΦ επανέλαβε την θέση του πως σε τεχνικό επίπεδο δεν διαφέρει σε τίποτα από την παραδοσιακή ανάπτυξη νέας εγκατεστημένης Φ/Β ισχύος, οπότε και θα πρέπει ευθέως να προσμετράται στους εθνικούς στόχους του ενεργειακού σχεδιασμού.  Χρήσιμη κρίνεται από τον Σύνδεσμο η καταρχήν ύπαρξη πλαφόν 10 kWp ανά εγκατάσταση, ώστε μέχρι η αγορά να διαμορφώσει «δείγμα γραφής» να αποφευχθούν αστοχίες.

Τέλος μνεία υπήρξε και στον θεσμικό ρόλο της ΡΑΕ και μάλιστα στο σκέλος επιτήρησης και εφαρμογής της νομιμότητας από όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά.  Οι δικαστικές εξουσίες που επεφύλαξε ο ν. 4001/2011 στην Ανεξάρτητη Αρχή κρίνονται από τον ΣΠΕΦ ως ιδιαίτερα επωφελείς, αρκεί βεβαίως να μην ατονήσουν υπό το βάρος των ευθυνών που περικλείουν.  Η εξειδικευμένη γνώση και ταχύτητα απονομής / επιβολής δικαιοσύνης που απαιτεί η ηλεκτρική αγορά δεν μπορούν να απαντηθούν αλλού, γι’ αυτό άλλωστε ο νομοθέτης εμπλούτισε τον ρόλο της Αρχής και με τέτοιες διευρυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες.

Σχόλια