Η αιολική ενέργεια σπάει ρεκόρ διείσδυσης αλλά απειλείται από το σχιστολιθικό αέριο

0
81

Σημαντική ανάπτυξη γνωρίζει η αιολική ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι ανεμογεννήτριες κάλυψαν το 4,8% της συνολικής ζήτησης τον περασμένο Ιανουάριο στη βέλτιστη επίδοση για τον κλάδο.

Αιτία για αυτό είναι η πτώση του κόστους των ανεμογεννητριών κατά 33% από το 2009, αλλά και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που αύξηση την παραγωγή αιολικής ενέργειας κατά πέντε ολόκληρες φορές έκτοτε.

Αναλυτές του Bloomberg New Energy Finance επισημαίνουν ότι το θετικό στοιχείο της ανάπτυξης των αιολικών στις ΗΠΑ είναι ότι επετεύχθη παρότι η αιολική ενέργεια παρέμενε ακριβότερη από τη συμβατική (άνθρακας, φυσικό αέριο) χωρίς επιδοτήσεις.

Σημειώνουν επίσης, ότι τα αιολικά πλησιάζουν σε επίπεδο ισοτιμίας δικτύου αφού με κόστος 84 δολάρια ανά Μεγαβατώρα ενέργειας η ηλεκτροπαραγωγή από επίγειες ανεμογεννήτριες κοστίζει το ίδιο με την ενέργεια από φυσικό αέριο παγκοσμίως. Επιπλέον,  σε ορισμένες περιοχές με ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες ανέμου τα αιολικά είναι φθηνότερα.

Αξίζει να τονισθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2012 από την αμερικανική υπηρεσία ενεργειακής πληροφόρησης (USEIA) η υψηλότερη διείσδυση της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα καταγράφεται στη Δανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται έκτη με διείσδυση λίγο υψηλότερη από 8%. (δείτε το γράφημα).

countries-wind-power-2012.jpg.650x0_q85_crop-smart

—Τα αιολικά στην εντατική

Τα “ευχάριστα” για την αιολική ενέργεια τελειώνουν κάπου εδώ καθώς οι εταιρείες του κλάδου καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια απειλή που θέτει σε κίδυνο την ίδια τους τη βιωσιμότητα: το σχιστολιθικό αέριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κλάδος της αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ, αξίας 14 δισ. δολαρίων, ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή ανεμογεννητριών παγκοσμίως, παραπαίει εξαιτίας ενός διπλού «χτυπήματος»:  από την υψηλή διείσδυση του φθηνού σχιστολιθικού αερίου και από τη διακοπή των ομοσπονδιακών επιδοτήσεων ύψους 23 δολαρίων ανά Μεγαβατώρα πάνω στις οποίες «χτίστηκε» η ανάπτυξή του.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη της Νότιας Ντακότα,  Dennis Daugaard, ότι εάν το φυσικό αέριο δεν ήταν τόσο φθηνό, η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική.

Σημειώνεται ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους το φυσικό αέριο διατηρείται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές είναι η μειωμένη φορολόγηση των φορέων εκμετάλλευσής του.

H ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο έχει και ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα: την ευελιξία στην προσαρμογή της παραγωγής στη ζήτηση σε αντίθεση με τα αιολικά.

Από την άλλη πλευρά, τα αιολικά είναι λιγότερα «ευάλωτα» σε διακυμάνσεις των διεθνών τιμών όπως τα ορυκτά καύσιμα.

econews

Σχόλια