Έξυπνο σπίτι της Honda για ηλεκτροκίνητα – Φωτοβολταϊκά, LED και Passivhaus (photos)

0
37

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναπτύσσουν προϊόντα που εξυπηρετούν μια σειρά ανάγκες της καθημερινότητας πέρα από αυτή της μετακίνησης.

Στο τελευταίο κύμα αυτής της εξέλιξης, η ιαπωνική Honda παρουσίασε το “έξυπνο” σπίτι Honda Smart Home το οποίο είναι προσαρμοσμένο στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη.

Επιπλέον, το έξυπνο σπίτι που έχει αναγερθεί στην “ηλιακή πρωτεύουσα” των ΗΠΑ, την Καλιφόρνια δεν έχει μόνο ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά έχει και θετικό ενεργειακό ισοζύγιο διοχετεύοντας πλεόνασμα στο κεντρικό δίκτυο.

Το πρότζεκτ Honda Smart Home εγκαινιάστηκε πέρυσι στο κάμπους στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις.

Κάτοικοι του έξυπνου σπιτιού την επόμενη τριετία θα είναι φοιτητές και ιδιώτες. Ειδικοί μετρητές θα καταγράφουν την κατανάλωση ενέργειας για να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσο μια τέτοια κατοικία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως.

Το σπίτι της Honda έχει επιφάνεια 185 τετρ. μέτρα, είναι κατασκευασμένο με γνώμονα τις αρχές ενεργειακής αποδοτικότητας του Passivhaus  και είναι εξοπλισμένο με φωτοβολταϊκά πάνελ συνδυασμένα με μια μπαταρία αποθήκευσης των 10 Κιλοβατωρών για να μην σπαταλιέται το -πολύτιμο κατά τις συννεφιασμένες μέρες- πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας.

Στον χώρο στάθμευσης είναι εγκατεστημένος ένας φορτιστής Level 2 EV και ένα αυτοκίνητο Honda Fit EV.

Το σύστημα ηλιακής ενέργειας-αποθήκευσης είναι προσαρμοσμένο στο οικιακό σύστημα διαχείρισης ενέργειας της  Honda (Home Energy Management System), το οποίο αντλεί ενέργεια από τη μπαταρία το βράδυ και διοχετεύει ενέργεια απευθείας από τον ήλιο την ημέρα.

Επίσης έχει ένα σύστημα φόρτισης της μπαταρίας του αυτοκινήτου από συνεχές ρεύμα σε συνεχές ρεύμα (DC-to-DC) χωρίς να μεσολαβεί η ενεργοβόρος διαδικασία μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλασσόμενο.

Σε πλήρη λειτουργία, τα φωτοβολταϊκά πάνελ φορτίζουν το αυτοκίνητο σε λιγότερες από δύο ώρες χωρίς εκπομπές ρύπων.

Το Honda Smart Home επιτυγχάνει την απομάκρυνση 11 τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ετησίως.

Το σπίτι είναι κατασκευασμένο με βάση της αρχές της Παθητικής Κατοικίας ώστε να εκμεταλλεύεται τις τοπικές καιρικές συνθήκες, ο φωτισμός προέρχεται από λαμπτήρες LED και το εσωτερικό από ξυλεία προϊόν βιώσιμης υλοτομίας.

Εκτός από μια εικόνα του μέλλοντος, το έξυπνο σπίτι αποτελεί και ένα μήνυμα της Honda ότι θέλει να κάνει πολλά περισσότερα από μια απλή αυτοκινητοβιομηχανία.

Δείτε φωτογραφίες!

econews

Σχόλια