Φωτοβολταϊκά: το «θετικό» new deal, η αδειοδότηση και ο ρόλος των τραπεζών

1
18

Η άρση της αναστολής στη διαδικασία νέων έργων στα φωτοβολταϊκά που προβλέπεται από το new deal αναμένεται να αναθερμάνει την επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο σύμφωνα με τον ΣΕΦ.

Όπως δήλωσε στην “Καθημερινή” ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Σωτήρης Καπέλλος η έκδοση νέων αδειών σε συνδυασμό με τις “διορθωμένες” εγγυημένες τιμές θα “επιφέρουν την αναγκαία σταθερότητα που είναι απαραίτητη για την προσέλκυση επενδύσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Καπέλλο τα μεγάλα έργα στα φωτοβολταϊκά θα ξεκινήσουν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια καθώς αναμένεται περαιτέρω μείωση του κόστους των πάνελ κατά 15-20%, αλλά και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα,

Έως τότε, η αγορά θα βασιστεί στα έργα ιδιοκατανάλωσης με τον ΣΕΦ, αλλά και άλλους συνδέσμους όπως ο “Ηλιος”,  να αναμένουν την εξειδίκευση των ρυθμίσεων για τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ.

—Τι προβλέπει η αδειοδότηση

Υπενθυμίζεται ότι η άρση της αναστολής αδειοδότησης προβλέπει ανώτατο όριο ετήσιας συνολικής ισχύος 200 MW σε φωτοβολταϊκά μέχρι το 2020.

Επιπλέον, για έργα που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης (fast track), ορίζεται ξεχωριστά επίπεδο συνολικής ισχύος 300 MW και επιδότηση με εγγυημένη τιμή σε ποσοστό έως 58% της συνολικής ενταγμένης ισχύος ανά ενταγμένο επενδυτικό σχέδιο.

Εγκατάσταση επιπρόσθετης ισχύος επιτρέπεται, αλλά δεν θα αποζημιώνεται με εγγυημένη τιμή.

—Ο ρόλος των τραπεζών

Πέρα από την θετική αποτίμηση του new deal στα φωτοβολταϊκά, ο κ. Καπέλλος αναφέρθηκε στην αδήριτη ανάγκη για εξομάλυνση των πληρωμών από το ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς, αλλά και της συνδρομής των τραπεζών στη διαδικασία εξυγίανσης.

Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι το new deal έχει προβληματίσει τους τραπεζίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το energypress, το αυξημένο “κούρεμα” στα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά (λόγω των ελαφρύνσεων σε οικιακά και αγροτικά φωτοβολταϊκά σε σύγκριση με την αρχική πρόταση του new deal) αυξάνει τον κίνδυνο μη δυνατότητας εξυπηρέτησης των δανείων των παραγωγών εκτός κι αν οι τράπεζες αποφασίσουν να επωμιστούν το βάρος που προκύπτει.

Ειδικότερα, οι τράπεζες είχαν προτείνει μεσοσταθμικό κούρεμα 26% στα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά, ποσοστό που εκτοξεύτηκε στο 33% ελέω αγροτικών και οικιακών.

Με το αυξημένο “κούρεμα” οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν επιπρόσθετο κόστος εάν θέλουν να αποφύγουν μια σειρά κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ωστόσο, πέρα από διετή ή τριετή παράταση στη διάρκεια των δεκαετών δανείων και στην πρόβλεψη περιόδου χάριτος κατά την οποία οι δανειολήπτες θα καταβάλλουν μόνο τόκους και όχι κεφάλαιο, οι τράπεζες δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να υποχωρήσουν στο σημαντικό: στη μείωση των επιτοκίων, επικαλούμενες πιέσεις από τους ευρωπαίους επιτρόπους και την Black Rock.

Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν κάποιες ακραίες περιπτώσεις υψηλών επιτοκίων.

Όσον αφορά στις πληρωμές, ο ΛΑΓΗΕ έχει εξοφλήσει τον Ιούνιο και προχωρά με τις πληρωμές των τιμολογίων του Ιουλίου.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.