Ενδείξεις για ωκεανό νερού και συνθήκες για εξωγήινη ζωή στον Εγκέλαδο του Κρόνου;

0
29

Επιστήμονες της NASA βρήκαν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός τεράστιου ωκεανού από νερό κάτω από το έδαφος του Εγκέλαδου, ενός από τους δορυφόρους του πλανήτη Κρόνου.

Όπως αναφέρει η NASA, το διαστημικό σκάφος Cassini διενήργησε μετρήσεις βαρύτητας που αποκαλύπτουν την εσωτερική δομή του δορυφόρου, ο οποίος φιλοξενεί μια θάλασσα από νερό κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια.

Η ανακάλυψη αυτή στρέφει για ακόμη μια φορά τα βλέμματα της αστρονομικής κοινότητας στον Εγκέλαδο ως δυνητικό καταφύγιο εξωγήινης ζωής εντός του ηλιακού μας συστήματος.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες είχαν εστιάσει τις έρευνές τους στον Τιτάνα και την Ευρώπη ως πιθανούς τόπους ύπαρξης μικροβιακής ζωής.

Πλέον το σκάφος Cassini έστειλε στη Γη στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός ωκεανού βάθους δέκα χιλιομέτρων κάτω από ένα στρώμα πάγου πάχους 40 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την Λίντα Σπίλκερ της NASA η ανακάλυψη είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή διότι οι συνθήκες μοιάζουν να είναι ιδανικές για τη φιλοξενία ζωής.

Το υλικό που εκτοξεύεται από το νότιο πόλο του Εγκέλαδου περιέχει αλμυρό νερό και οργανικά μόρια, τα βασικά χημικά συστατικά της ζωής εξηγεί η Σπίλκερ σε δελτίο τύπου της NASA .

“Η ανακάλυψη επεκτείνει τις πιθανές “κατοικήσιμες ζώνες” εντός του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και σε πλανητικά συστήματα άλλων άστρων. Η νέα αξιολόγηση των πηδάκων ως ενδείξεων ύπαρξης ωκεανού κάτω από το έδαφος διευρύνει την κατανόησή μας για αυτό το συναρπαστικό περιβάλλον” προσθέτει.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Cassini έχει περάσει 19 φορές από τον Εγκέλαδο μέχρι στιγμής, τρεις μεταξύ των ετών 2010 και 2012.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος Cassini έχει καταγράψει αντανακλάσεις του ηλιακού φωτός στην επιφάνεια των θαλασσών του Τιτάνα, το 2012 και 2013. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αντανακλάσεις αυτές προέρχονται από χαμηλούς κυματισμούς ύψους λίγων εκατοστών που εκδηλώνονται στην επιφάνεια των θαλασσών από υδρογονάνθρακες.

Το έργο Cassini-Huygens αποτελεί καρπό της συνεργασίας μεταξύ της NASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

econews

Σχόλια