Χαδιάρες κατσαρίδες αναπτύσσονται και αναπαράγονται ταχύτερα

0
27

Οι κατσαρίδες αρέσκονται στα χάδια και μάλιστα αναπαράγονται ταχύτερα χάρη σε αυτά όπως απέδειξε αμερικανική εντομολογική έρευνα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας διεξήγαν πειράματα με τη γερμανική κατσαρίδα Blattella germanica, ένα είδος του απεχθούς εντόμου που «κυκλοφορεί» ευρέως και στην Ελλάδα και που θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτικό στα οικιακά εντομοκτόνα.

Όπως απέδειξαν οι ερευνητές οι θηλυκές κατσαρίδες αντιδρούν θετικά στα «χάδια» από τις κεραίες άλλων θηλυκών ή ακόμα και στο άγγιγμα τεχνητών κεραιών από φτερά ξεσκονόπανου με αποτέλεσμα να παράγουν περισσότερη ορμόνη νεοτενίνη (ή ορμόνη νεαροποίησης).

Η εν λόγω ορμόνη βοηθά τις κατσαρίδες να μεγαλώνουν και γεννούν ταχύτερα. Αντίθετα, οι κατσαρίδες που δεν ένιωσαν τις χαρές της σωματικής επαφής και διατηρήθηκαν σε απομόνωση αναπτύσσονταν και έφταναν σε αναπαραγωγική ηλικία πιο αργά από το κανονικό.

Το συμπέρασμα της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B  είναι ότι οι κεραίες των κατσαρίδων χρησιμοποιούνται και ως εργαλεία κοινωνικής συναναστροφής.

econews

Σχόλια