Σεισμός 8,2R στη Χιλή προκαλεί τσουνάμι στη Χαβάη – Πέντε νεκροί (videos)

0
110

Σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε το βράδυ της Τετάρτης στα  ανοιχτά των βορείων ακτών της Χιλής. Σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ενλω προκλήθηκαν κατολισθήσεις, διακοπές ρεύματος και τσουνάμι.

Από τα πέντε θύματα, τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα, τα τρία καταπλακώθηκαν και τα δύο πέθαναν από ανακοπή καρδιάς.

Σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος στα 20,1 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και επίκεντρο περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ικουίκουε, κοντά στα σύνορα με το Περού.

—Τσουνάμι

Προειδοποίηση για τσουνάμι στη Χαβάη εξέδωσε το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το κύμα αναμένεται να φτάσει στη Χαβάη στις 13.24 GMT.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους στη Χαβάη οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τσουνάμι μετά από σεισμικές δονήσεις δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων.

«Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, το τσουνάμι στη Χαβάη δεν αναμένεται να είναι μεγάλο. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας και ισχυρά ρεύματα κατά μήκος όλων των ακτών, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους λουόμενους και εκείνους που επιβαίνουν σε πλωτά μέσα, καθώς και άτομα που βρίσκονται κοντά σε παραλίες, λιμάνια και μαρίνες», αναφέρεται σε σχετικά ανακοίνωση.

Σε ισχύ βρίσκεται ακόμη η προειδοποίηση για τσουνάμι στη Χιλή και το Περού, αλλά και το σύνολο της ακτογραμμής της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό (Ισημερινός, Κολομβία, Παναμάς, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα).

Το ναυτικό της Χιλής, ανακοίνωσε επίσης ότι το πρώτο κύμα του τσουνάμι έπληξε τις ακτές εντός 45 λεπτών από την στιγμή του σεισμού και εκκενώθηκε μέρος αυτών.

Η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού παγκοσμίως και από τους μεγαλύτερους λιθίου. Ωστόσο, όπως ενημέρωσαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα οι υποδομές τους δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές και οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.

—Απόδραση από γυναικείες φυλακές

Ως ευτράπελο περιστατικό μπορεί να χαρακτηριστεί η απόδραση 300 κρατουμένων από γυναικείες φυλακές στη βορειοδυτική Χιλή, στην περιοχή Ικουίκουε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Χιλής, Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο «περίπου 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα σταλούν στην περιοχή» για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Δείτε video από το σεισμό στη Χιλή:

econews

Σχόλια