Οικολογική μετακίνηση με τη βοήθεια του κινητού – PEACOX

0
11

peacox-oikologiki-metakinisi-113770Η Μονάδα Διοίκησης Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ε.Μ.Π. Γρηγόρη Μέντζα και υπεύθυνο ερευνητικής ομάδας τον Δρ. Ευθύμιο Μπόθο συμμετέχει στο ερευνητικό έργο PEACOX (Usable Persuasive Trip Advisor for Reducing CO2-consumption) το οποίο έχει ως στόχο την ανάπτυξη καινοτόμας εφαρμογής για έξυπνα κινητά που βοηθά και ωθεί τους κατοίκους των πόλεων να επιλέγουν τους πλέον οικολογικούς τρόπους μετακίνησης.

Συγκεκριμένα το έργο συνδυάζει μεθόδους αυτόματου προσδιορισμού του μέσου μετακίνησης και του σκοπού ταξιδιού των χρηστών, δυναμικά προφίλ και μεθόδους εξαγωγής των προτιμήσεων των χρηστών για εξατομικευμένες προτάσεις οικολογικών μέσων μετακίνησης και διαδρομών, υπολογιστικά μοντέλα εκτίμησης των εκπομπών ρύπων, καθώς και στρατηγικές παρουσίασης της πληροφορίας με τρόπο που να ωθεί τους χρήστες να διαλέξουν τα οικολογικά μέσα μεταφοράς και μακροπρόθεσμα να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Στο έργο συμμετέχουν οκτώ φορείς από έξι χώρες (Αυστρία, Ελβετία, Ιρλανδία, Τσεχία, Ολλανδία, Ελλάδα) μεταξύ των οποίων είναι πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα (ETHZ – Swiss Federal Institute of Technology Zurich, TCD – Trinity College Dublin, CURE – Center for Usability Research and Engineering), εταιρείες παροχής λογισμικού πλοήγησης (TOMTOM International Bv, Fluidtime Data Services GmbH, TMX – Telematix Software a.s.) και δημόσιοι οργανισμοί (ITS Vienna Region). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του ‘7th Framework Programme’ και διαρκεί τρία έτη.

Η πρώτη έκδοση της εφαρμογής είναι ήδη διαθέσιμη και αξιολογήθηκε από 60 κατοίκους της Βιέννης το καλοκαίρι του 2013. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά καθώς οι χρήστες ήταν ευχαριστημένοι από τη λειτουργικότητα ενώ θετικά αξιολογήθηκαν και οι εξατομικευμένες προτάσεις ενναλακτικών και οικολογικών διαδρομών. Επιπρόσθετα, η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι αυξήθηκε η οικολογική συνείδηση των συμμετεχόντων με τη χρήση της εφαρμογής ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε και αλλαγή συμπεριφοράς όπως μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου με ταυτόχρονη αύξηση των μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η ελληνική ομάδα σχεδίασε και υλοποίησε αλγόριθμους που επιλέγουν και παρουσιάζουν στους χρήστες οικολογικές διαδρομές σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους και ανάλογα με τις συνήθειες τους. Οι προτεινόμενες διαδρομές δύναται να συνδυάζουν περισσότερα από ένα μέσα μεταφοράς (όπως για παράδειγμα χρήση αυτοκινήτου και μετρό) με στόχο να αυξηθούν οι πιθανότητες να τις ακολουθήσουν οι χρήστες χωρίς να δυσανασχετήσουν.

Μελλοντικά η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε ελληνικές πόλεις με προβλήματα ρύπανσης του αέρα και αυξημένης κυκλοφορίας, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Με χρήση της εφαρμογής οι πολίτες διευκολυνθούν στις καθημερινές τους μετακινήσεις ενώ παράλληλα ένα σημαντικό ποσοστό θα ευαισθητοποιηθεί και θα αλλάξει συμπεριφορά, με στροφή προς οικολογικά μέσα μεταφοράς, όπως το μετρό ή ακόμα και το ποδήλατο όταν είναι δυνατό.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο:  http://www.project-peacox.eu/

Σχόλια