Στη Βουλή η «μικρή ΔΕΗ» – Πώς μεταφράζεται το 30% της Επιχείρησης

0
6

Στη Βουλή κατατέθηκε από χθες βράδυ το νομοσχέδιο το σπάσιμο της ΔΕΗ με τη δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» η οποία θα περιλαμβάνει το 30% της Επιχείρησης (πελάτες και παραγωγή) και η οποία θα διατεθεί προς πώληση σε ιδιώτες.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η απόσχιση του 30% της ΔΕΗ γίνεται στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

Συνολικά, η «¨μικρή ΔΕΗ» θα συμπεριλάβει έντεκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζόμενους αλλά και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες ή περίπου 1,8 – 2 δισ. ευρώ τζίρο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι επενδυτές που θα αγοράσουν τη «μικρή ΔΕΗ» θα αποκτήσουν μερικές από τις πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ και συγκεκριμένα τέσσερις λιγνιτικές μονάδες (Αμύνταιο 1 και 2, Μελίτης 1 και 2), έξι λιγνιτωρυχεία (Αμύνταιο-Λακκιά, Κλειδί, Μελίτης, Κομνηνών 1 και 2 και Βεύη), έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια (Πλατανόβρυση, Θησαυρός, Άγρας, Εδεσσαίος, Πουρνάρι 1 και 2) και την μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.

Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας απόσχισης του 30% θέτει την προθεσμία ολοκλήρωσής της το καλοκαίρι του 2015, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση.

Διαβάστε την Αιτιολογική έκθεση και το Σχέδιο Νόμου.

econews

Σχόλια