Άλυτο μυστήριο η εξαφάνιση του Boeing της Malaysia Airlines – Ελπίδα το μαύρο κουτί

0
16

Συνεχίζονται άκαρπες οι έρευνες ανακάλυψης των συντριμμιών του Boeing 777 της Malaysia Airlines στον Ινδικό Ωκεανό παρότι η εταιρεία έσπευσε να ενημερώσει τους συγγενείς των επιβατών ότι το αεροπλάνο συνετρίβη.

—Δορυφόροι

Την προηγούμενη Τετάρτη (26 Μαρτίου), ο υπουργός Αμυνας της Μαλαισίας, Χισαμουντίν Χουσεΐν, ανακοίνωσε ότι νέες φωτογραφίες από τον δορυφόρο της γαλλικής Airbus απεικονίζουν περισσότερα από 122 αντικείμενα διαφόρων μεγεθών (με διαστάσεις που κυμαίνονται από το ένα έως τα 23 μέτρα) σε μια ακτίνα 2.500 χιλιομέτρων από τη νοτιοδυτική ακτή της Αυστραλίας.

Την επόμενη μέρα η Ταϋλάνδη ανακοίνωσε ότι οι δορυφόροι της εντόπισαν 300 αντικείμενα στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό, εκεί όπου εστιάζουν οι έρευνες για το χαμένο αεροσκάφος των Malaysia Airlines.

—Το μαύρο κουτί

Χθες απέπλευσε από το Περθ της δυτικής Αυστραλίας το πλοίο Ocean Shield του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού μεταφέροντας τον ανιχνευτή του μαύρου κουτιού στην περιοχή όπου εξελίσσονται οι έρευνες.

Αυτή τη στιγμή στην περιοχή επιχειρούν δέκα αεροσκάφη και εννέα πλοία.

Το πρόβλημα είναι ότι θα χρειαστούν έως και τρεις ημέρες μέχρι το πλοίο να προσεγγίσει το σημείο όπου εντοπίστηκαν από τους δορυφόρους πιθανά συντρίμμια του αεροσκάφους.

Τότε θα εκπνέει η θεωρητική προθεσμία των 30 ημερών εντός της οποίας τα μαύρα κουτιά εκπέμπουν σήμα (το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου).

Σύμφωνα με τον Αυστραλό υπουργό Άμυνας Ντέιβιντ Τζόνστον, «Έχουμε σχεδόν μια εβδομάδα, αλλά η διάρκεια ζωής της μπαταρίας (των μαύρων κουτιών) εξαρτάται από τη θερμοκρασία του νερού, το βάθος και την πίεση».

Οι έρευνες εκτείνονται σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση 319.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (όση και η επιφάνεια της Νορβηγίας).

Όμως, ακόμη κι αν καθοριστεί μια μικρότερη περίμετρος για το αμερικανικό σόναρ, αυτό πρέπει να σύρεται με ταχύτητα 5 χλμ ανά ώρα για να μπορέσει να εντοπίσει τα σήματα.

—Το τελευταίο αντίο

Νέα δεδομένα φέρνουν στο φως οι μαλαισιανές αρχές αναφορικά με την τελευταία επικοινωνία που είχαν οι πιλότοι του μοιραίου Boeing με τον πύργο ελέγχου.

Ενώ λοιπόν μέχρι τώρα υποστήριζαν ότι ο πιλότος του αεροσκάφους είπε «Εντάξει, καληνύχτα», την Δευτέρα ανακοίνωσαν ότι στην πραγματικότητα είπε: «Καληνύχτα Malaysia 370», που ήταν ο αριθμός της πτήσης.

Το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας δεν έχει διευκρινίσει αν τα λόγια αυτά ανήκουν στον πιλότο ή στον συγκυβερνήτη και όπως τονίστηκε αυτό θα διαπιστωθεί από τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη.

Και μπορεί αυτός να είναι ένας συνηθισμένος τρόπος επικοινωνίας των πιλότων με τον πύργο ελέγχου,ερωτηματικά όμως προκαλεί το γεγονός ότι οι αρχές έκαναν τόσο καιρό για να ανακοινώσουν τη νέα εκδοχή.

Πάντως, όπως ανακοίνωσαν οι αυστραλιανές αρχές, οι έρευνες για τον εντοπισμό του Boeing θα συνεχίσουν όσο χρειαστεί, αν και τα περιθώρια στενεύουν και σε λίγες μέρες τα μαύρα κουτιά θα σταματήσουν να εκπέμπουν σήμα.

econews

Σχόλια