Η «Ώρα της Γης» σε όλο τον κόσμο – «Όχι» από WWF Ελλάς σε Πτολεμαΐδα 5 (photos)

0
11

Περισσότερες από 157 χώρες και περιοχές έλαβαν μέρος φέτος στην παγκόσμια εκστρατεία κατά της κλιματικής αλλαγής με τίτλο «Ώρα της Γης» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Με κεντρικό μήνυμα «Χρησιμοποίησε την ενέργειά σου για να κάνεις την αλλαγή πραγματικότητα (Use your power to make change a reality)» οι πολίτες σε όλο τον κόσμο κλήθηκαν να σβήσουν τα φώτα τους από τις 20:30 έως τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα)

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν κάθε χρόνο μνημεία – σύμβολα σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια αλλά και σπίτια.

Η Ελλάδα συμμετείχε για έκτη συνεχόμενη χρονιά στη συγκεκριμένη εκστρατεία που ξεκίνησε το 2007 στην Αυστραλία με πρωτοβουλία του WWF.

Κεντρικό μήνυμα του WWF για την «Ώρα της Γης» είναι το «όχι» στη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 που σχεδιάζει να κατασκευάσει η ΔΕΗ.

Το WWF Ελλάς αναφέρει ότι «ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ σχεδιάζουν την κατασκευή ενός βρώμικου γίγαντα: τη λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» ισχύος 660 MW και συνολικού κόστους 1,4 δισ. Ευρώ» και ζητά από τους πολίτες να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση «να ακυρώσει τα σχέδιά της για την Πτολεμαΐδα 5, και να σχεδιάσει ένα καθαρό και ενεργειακά ασφαλές όραμα για την χώρα» και από τον μόνο χρηματοδότη, τη γερμανική τράπεζα KfW » να ακυρώσει τα σχέδια χρηματοδότησης της Πτολεμαΐδας 5, και να στρέψει το επενδυτικό της ενδιαφέρον παγκοσμίως από τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια».

Για αυτό το σκοπό το WWF συλλέγει υπογραφές, έχοντας στόχο τις 10.000, για να τις παραδώσει στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και στο Διοικητικό Συμβούλιο της KfW».

—Συμμετείχαν οι δήμοι

O δήμος Αθηναίων έσβησε τα φώτα -από τις 20:30 έως τις 21:30- στο Δημαρχιακό Μέγαρο (Αθηνάς 63), στη Γενική Γραμματεία του δήμου Αθηναίων (Λιοσίων 22), καθώς και στο κτίριο που στεγάζεται η διεύθυνση Τεχνικών Έργων, του δήμου (Αθηνάς 16, πλατεία Καραμάνου).

Την ίδια ώρα συσκοτίστηκε και ο Λυκαβηττός. Ο δήμος Αθηναίων κάλεσε τους πολίτες να σβήσουν τα φώτα στα σπίτια τους, «στέλνοντας το δικό τους μήνυμα συμμετοχής και δράσης, για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση».

«Παρών» για 6η συνεχή χρονιά και ο Διεθνής Αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος», σβήνοντας τα φώτα και διακόπτοντας τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του (δυτικός διάδρομος, 03L/21R και οι τροχόδρομοί του) στο διάστημα αυτό.

Σημειώνεται ότι φέτος, οπρεσβευτής της «Ώρας της Γης»  ήταν ο διάσημος υπερήρωας Spider-Man που μετέδωσε το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους και να γίνουν υπερήρωες για τον πλανήτη.

Δείτε φωτογραφίες της «Ωρας της Γης» από όλο τον κόσμο:

econews

Σχόλια