Φωτοβολταϊκά: νόμος του κράτους το new deal – «Θυελλώδης» ψηφοφορία

1
1468

Υπερψηφίστηκε χθες βράδυ από τη Βουλή, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και το οποίο περιελάμβανε τις περιβόητες ρυθμίσεις για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ (new deal). Για τους τελικούς πίνακες με τις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά ανά κατηγορία πατήστε εδώ.

Οι σημαντικότερες νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίες στιγμής που εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο από τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη είναι:

* Η παράταση των συμβάσεων στο πλαίσιο του new deal για τους παραγωγούς ΑΠΕ θα είναι επταετής αντί για πέντε χρόνια που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική διάρκεια των συμβάσεων παρατείνεται στα 27 χρόνια. Η παραγόμενη Κιλοβατώρα κατά την πρόσθετη επταετία θα αποζημιώνεται με ειδική μειωμένη τιμή.

* Στα αγροτικά φωτοβολταϊκά ορίστηκε οριζόντια μείωση 12% στην εγγυημένη τιμή σε σχέση με την «κλειδωμένη» για σταθμούς ισχύος έως και 100 kW και τέθηκε ανώτατο όριο συνολικής ισχύος έως και 100 kW ανά επαγγελματία αγρότη.

* Επιτρέπεται πλέον η μεταβίβαση σταθμού που ανήκει σε κατ’ επάγγελμα αγρότη, αλλά μόνο σε άλλον κατ’ επάγγελμα αγρότη.

* Τα φωτοβολταϊκά του Μη Διασυνδεδεμένου Συστήματος θα απολαύσουν υψηλότερες ταρίφες σε σύγκριση με το αρχικό πλάνο.

Τέλος, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να θεσμοθετήσει τον συμψηφισμό ανάμεσα στον ΦΠΑ που οφείλουν οι παραγωγοί ΑΠΕ και στις οφειλές που έχει ο ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς.

Όσον αφορά στη συνεισφορά των τραπεζών, αυτή αναμένεται καθώς δεν περιλαμβάνεται κάποια σχετικά ρύθμιση στο new deal.

—Επεισοδιακή συνεδρίαση, οριακή υπερψήφιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι με οριακή πλειοψηφία 151 ψήφων πέρασε το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες και με 152 ψήφους πέρασε το άρθρο με τα “εργαλεία” του ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα.

Στην πρώτη περίπτωση, “όχι” ψήφισαν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Απόστολος Κακλαμάνης ενώ απουσίαζαν ο Ανδρέας Ψυχάρης και η Αντζελα Γκερέκου –και οι δύο απουσίασαν δικαιολογημένα και με επιστολή τους που δεν υπολογίσθηκε ως ψήφος, δήλωσαν ότι εάν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν θετικά.

Στη δεύτερη περίπτωση, το “όχι” προήλθε από τον Νικήτα Κακλαμάνη και οι απουσίες, πάλι, από τους Γκερέκου και Ψυχάρη.

Την παρτίδα έσωσαν για την κυβέρνηση οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης οι οποίοι αν και έχουν αποχωρήσει από το Πασόκ συντάχθηκαν με το πρώην κόμμα τους στο «ναι».

—Σκληρή δήλωση Βενιζέλου κατά Παπανδρέου

Στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου επιτέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του Πασόκ, Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι «δεν έχει κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης  και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές», κάνοντας ακόμα λόγο για «υποκρισίες και προσωπικά πολιτικά παιχνίδια που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση».

«Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε. όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.

—Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Το σημερινό οριακό αποτέλεσμα κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου αποδεικνύει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση, κατά παράβαση κάθε έννοιας συνταγματικότητας και του κανονισμού της Βουλής, δεν θέλησε να κάνει δεκτή την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Στουρνάρα για το μείζον θέμα των τραπεζών.

»Στην πραγματικότητα ούτε η κυβέρνηση ούτε ο κ. Στουρνάρας χαίρουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία καθυστέρησε κατά 2,5 και πλέον ώρες λόγω πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα που είχε καταθέσει νωρίτερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.