Φωτοβολταϊκά: οι τελικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τις ΑΠΕ αναλυτικά [Πίνακες]

4
11993

Κατατέθηκε προς ψήφιση το τελικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει τον κλάδο των ΑΠΕ στη χώρα μας και με το οποίο καθορίζονται μειώσεις εγγυημένων τιμών και πιστωτικά τιμολόγια στα φωτοβολταϊκά και τις υπόλοιπες τεχνολογίες.

Κερδισμένα σε σύγκριση με τα αρχικά σχέδια φαίνεται ότι βγαίνουν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά που θα κουρευτούν κατά 11% έναντι 16,5% που προέβλεπε το κείμενο της διαβούλευσης και τα οικιακά φωτοβολταϊκά που θα απωλέσουν το 20% της ταρίφας έναντι 26% αρχικά.

Στον αντίποδα, αυξάνεται σε 30%-33% το μεσοσταθμικό κούρεμα σε αρκετές κατηγορίες επαγγελματικών φωτοβολταϊκών έναντι 29,5% του αρχικού κειμένου της διαβούλευσης, ενώ εξετάζεται και αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ, την οποία θα επωμιστούν οι καταναλωτές με το ΥΠΕΚΑ να διαβεβαιώνει ότι αυτή δεν θα είναι σημαντική. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυτή θα κυμανθεί στα 2,5-3 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όπερ μεταφράζεται σε 15 ευρώ ανά νοικοκυριό ετησίως.

Στόχος, ως γνωστόν, η εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ ως τα τέλη του έτους.

—Νέες αυξημένες τιμές και προβλέψεις πώλησης για αγρότες

Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα απολαύσουν υψηλότερες τιμές κατά 15% έναντι 10% του αρχικού κειμένου. Επίσης, αγρότες, όσο και οικιακοί, υποχρεούνται σε μικρότερη επιστροφή εσόδων από το τζίρο τους το 2013, έναντι όλων των άλλων κατηγοριών.

Σημειώνεται δε ότι παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης του αγροτικού φωτοβολταϊκού πάρκου με ταυτόχρονη άρση των ευνοϊκών ρυθμίσεων σε περίπτωση που ο νέος ιδιοκτήτης δεν είναι αγρότης.

—Μειώνεται ο εσωτερικός βαθμός πληρωμής των επενδύσεων (IRR)

Το ΥΠΕΚΑ διατείνεται ότι με το κούρεμα του new deal η απόδοση των επενδύσεων σε όλες τις τεχνολογίες (IRR) ΑΠΕ διαμορφώνεται μεταξύ 12%-15% (με την πλειονότητα να βρίσκεται στο 13,5%), εγγύτερα στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Σκοτείνό σημείο του νομοσχεδίου παραμένει ο τρόπος συνεισφοράς των τραπεζών στο new deal καθώς δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα οφέλη που αυτές θα προσφέρουν.

—Οι εγγυημένες τιμές ανά κατηγορία

Εγγυημένες τιμές ανά κατηγορία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—Οι τρεις κατηγορίες που εξαιρούνται από τη μείωση των εγγυημένων τιμών

Από το κούρεμα εξαιρούνται τα φωτοβολταϊκά με αποδόσεις ήδη στο 13-14%:

α. τα οικιακά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 100 Κιλοβάτ που δεν είχαν επιδοτηθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο και που κλείδωσαν ταρίφες μέχρι και το β’ 3μηνο του 2011.

β. όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες φωτοβολταϊκών χωρίς ενίσχυση που κλείδωσαν ταρίφες μέχρι και το β’ τρίμηνο του 2010, και

γ. όλες τις κατηγορίες που συνδέθηκαν το γ’ και δ’ τρίμηνο του 2013 με ήδη μειωμένες τιμές.

Οι παραπάνω κατηγορίες υποχρεούνται από την άλλη πλευρά στην έκδοση πιστωτικού τιμολογίου -πλην των οικιακών-, ενώ δεν τους χορηγείται η παράταση των 5 ετών (από τα 20 στα 25 χρόνια) στην πώληση ενέργειας στο δίκτυο όπως στις υπόλοιπες.

—Τα ποσοστά των πιστωτικών τιμολογίων επί του τζίρου

Από την έκδοση πιστωτικού τιμολογίου εξαιρούνται τα οικιακά. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες ισχύει:

* 34% για τα φωτοβολταϊκά που συνδέθηκαν ως 31/12/2009.
* 35% για τα φωτοβολταϊκά που συνδέθηκαν από 1/1/2010 ως 31/12/2011.
* 37% για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που συνδέθηκαν από 1/1/2012 ως 31/12/2012.
* 37,5% για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που συνδέθηκαν από 1/1/2013 ως 31/12/2013 (έναντι 40% στο προσχέδιο).
* 20% για όλα τα φωτοβολταϊκά ως και 100 kW ανεξαρτήτως του πότε συνδέθηκαν (συμπεριλαμβάνονται τα 2.500 αγροτικά φωτοβολταϊκά επί συνόλου 13.500 πάρκων της κατηγορίας. Στο προσχέδιο, η επιστροφή τζίρου για αυτή την κατηγορία κυμαινόταν από 34% ως 40% αναλόγως του χρόνου σύνδεσης.
* 10% για τις υπόλοιπες ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ.

Επίσης, προβλέπεται συμψηφισμός του ΦΠΑ του πιστωτικού τιμολογίου με τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδίδουν οι παραγωγοί.

—Παράταση των συμβάσεων πώλησης κατά 5 έτη έναντι 9 λεπτών/KWhp

Σαν αντιστάθμισμα στο κούρεμα για τις ταρίφες, όλες οι συμβάσεις πώλησης ενέργειας στο σύστημα επεκτείνονται κατά πέντε χρόνια (από 20 σε 25 χρόνια). Εξαιρούνται από την παράταση οι κατηγορίες που «γλιτώνουν» το κούρεμα.

Η αγορά της παραγόμενης ενέργειας για το διάστημα αυτό, θα γίνεται έναντι 90 ευρώ η μεγαβατώρα, και όχι έναντι 80 ευρώ της αρχικής πρότασης.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

ΑΠΕ Τεχνολογία

—Αιολικά

Τέλος, όσον αφορά στις μειώσεις των εγγυημένων τιμών στα αιολικά σε σχέση με τη διαβούλευση συγχωνεύτηκε η κατηγορία πάνω από 20MW με την κατηγορία 5-20 MW, καθώς ο επηρεασμός της απόδοσης ήταν παρόμοιος.

econews

4 Σχόλια

  1. Εμεις είχαμε κλεισει τιμη τον μαρτιο του 2012.
    Συμφωνα με τον παραπανω πινακα η κιλοβατορα πεφτει στο 0.415 € ?

  2. Παιδιά,

    Μη κοιτάτε ούτε το πότε συνδεθήκατε ούτε το πότε κλειδώσατε τιμή. Κοιτάξτε να κάνουμε όλοι μαζί καμιά προσφυγή, καταγγελία κτλ κτλ για τα ψέματα που μας έταζαν (κι υπόγραφαν) όλα αυτά τα χρόνια και ρίξαμε τα χρήματά μας στο «΄νεο χρηματιστήριο» της εποχής.

Comments are closed.