Χαρικλώ: ο πρώτος αστεροειδής με δακτυλίους στο ηλιακό μας σύστημα (video)

0
100

«Χαρικλώ» είναι το όνομα του πρώτου αστεροειδούς στο ηλιακό μας σύστημα που βρέθηκε να έχει δακτυλίους. Η Χαρικλώ, ένα ουράνιο σώμα διαμέτρου 250 χιλιομέτρων, βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στον Κρόνο και τον Ουρανό, σε απόσταση άνω του ενός δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη και φέρει δύο δακτυλίους.

Δακτυλίους έχουν οι πλανήτες Κρόνος, Ουρανός, Δίας και Ποσειδώνας. Τους δακτυλίους του Κρόνου εντόπισε πρώτος ο Γαλιλαίος το 1610 για να ακολουθήσουν οι ανακαλύψεις των υπολοίπων, με τη χρήση σύγχρονων πλέον μέσων,  το 1977, το 1979 και το 1984 αντίστοιχα.

Η Χαρικλώ είναι το πέμπτο ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα που έχει δακτυλίους και το πρώτο που δεν είναι πλανήτης.

Σύμφωνα με το BBC, η ανακάλυψη έγινε με βάση της παρατηρήσεις από επτά τηλεσκόπια στη Νότιο Αμερική το 2013. Επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature είναι ο Φελίπε Μπράγκα Ρίβας του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Η ανακάλυψη αποτέλεσε μια απόλυτη έκπληξη», δήλωσε ο Φελίπε Μπράγκα Ρίβας. Ο εσωτερικός δακτύλιος της «Χαρικλούς» έχει πλάτος επτά χιλιομέτρων και ο εξωτερικός τριών. Οι δύο δακτύλιοι χωρίζονται μεταξύ τους από ένα κενό διάστημα πλάτους εννέα χιλιομέτρων.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν να παρατηρήσουν τη Χαρικλώ για διάστημα πέντε δευτερολέπτων όταν αυτή περνούσε μπροστά από το αστέρι UCAC4 248-108672.

Οι δακτύλιοι, δύο περιστρεφόμενοι δίσκοι παγωμένων σωματιδίων, εικάζεται ότι σχηματίστηκαν από την πρόσκρουση κάποιου άλλου ουρανίου σώματος πάνω στη Χαρικλώ.

Θεωρητικά, θα μπορούσαν σταδιακά να συνενωθούν σχηματίζοντας ένα μικρό φεγγάρι γύρω από τον αστεροειδή.

Η Χαρικλώ ανακαλύφθηκε το 1997 και ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «Κενταύρων», «υβριδικών» αστεροειδών με ασταθείς τροχιές, οι οποίοι, αν και βραχώδεις, όταν πλησιάζουν τον Ήλιο, αποκτούν χαρακτηριστικά κομητών, σχηματίζοντας ουρές σκόνης και σωματιδίων.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Χαρικλώ ήταν Ναΐδα, κόρη του θεού Απόλλωνα ή κατ΄ άλλους μύθους του Περσέα ή κατ΄ άλλους του Ωκεανού, σύζυγος του Κενταύρου Χείρωνα και εξ αυτού μητέρα της Ωκυρόης η οποία είχε μαντικές ικανότητες, ενώ κατ΄ άλλους μύθους απέκτησαν κόρη την Ευίππη. Από την Χαρικλώ αυτή και τη μητέρα του Χείρωνα τη Φιλύρα ανατράφηκαν ο Ιάσων και ο Αχιλλέας.

Κατά μία δεύτερη εκδοχή ήταν νύμφη της Βοιωτίας.

econews

Σχόλια