Ιαπωνία: Μέσος χρόνος αναμονής… αρκετός για έναν νέο κήπο

0
35

Οι Ιάπωνες αξιοποίησαν τον χρόνο αναμονής σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας για περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Ταξιδιώτες που θα βρεθούν σε έναν από 13 ιαπωνικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Soradofarm και έχουν να διαθέσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ ετησίως, έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τον χρόνο τους, δημιουργώντας “πράσινα” και συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός μίνι οικοσυστήματος.

Συγκεκριμένα, όλα άρχισαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ένας λαχανόκηπος έκανε την εμφάνισή του στη στέγη του σιδηροδρομικού σταθμού Εμπίσου του Τόκιο. Σήμερα, στην ιαπωνική πρωτεύουσα υπάρχουν 5 και σε ολόκληρη τη χώρα 13 τέτοιοι πράσινοι σταθμοί, όπου παρτέρια εμβαδού 3 τετραγωνικών μέτρων ενοικιάζονται προς περίπου 700 ευρώ τον χρόνο.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται ο χώρος, αλλά και τα εργαλεία, το νερό, ακόμη και οι σπόροι λαχανικών ή λουλουδιών. Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία της East Japan Railway Company σε συνεργασία με την εταιρεία ψυχαγωγίας Ekipara και απευθύνεται ακόμη και σε αρχάριους, καθώς γεωπόνοι αναλαμβάνουν να τους διδάξουν τα βασικά πριν αρχίσουν να φτιάχνουν το μικρό τους κήπο.

Οι δύο εταιρείες – εμπνευστές του σχεδίου αυτού επιθυμούν να δημιουργήσουν περισσότερους λαχανόκηπους πάνω ή κοντά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, καθώς και η ζήτηση είναι μεγάλη και οι υπάρχοντες κήποι έχουν αρχίσει να αποτελούν πόλο έλξης για οικογένειες και παρέες που βρήκαν ένα νέο τόπο συνάντησης και ένα νέο δημιουργικό και εποικοδομητικό μέσο ψυχαγωγίας.

econews

Σχόλια