Φωτοβολταϊκά: οι αλλαγές στο "κούρεμα" – Το new deal στο πολυνομοσχέδιο [Πίνακες]

5
5

Αλλαγές στις μειώσεις των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά και τις υπόλοιπες ΑΠΕ περιλαμβάνει το κείμενο του new deal που εντάσσεται στο Πολυνομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση (για το τελικό σχέδιο που ψηφίστηκε πατήστε εδώ).

Σύμφωνα με το σχέδιο περιορίζονται οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των οικιακών φωτοβολταϊκών σε στέγες, αλλά και των αγροτικών, ενώ αυξάνεται σε 33% το μεσοσταθμικό «κούρεμα» των επαγγελματικών συστημάτων.

Συγκεκριμένα, οικιακά φωτοβολταϊκά και αγροτικά φωτοβολταϊκά θα υποστούν μεσοσταθμικό κούρεμα 18,5% (από 29%) και 22,5% (από 26%) αντίστοιχα.

Επίσης, δεν μειώνονται οι ταρίφες σε παλιά φωτοβολταϊκά συστήματα που δεν είχαν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, με στόχο με ο εσωτερικός βαθμός πληρωμής (IRR) να διαμορφωθεί στο 13,5%. Οι ταρίφες δεν θα μειωθούν ούτε στα οικιακά φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν μέχρι το β” τρίμηνο του 2011.

Πάντως, το μικρότερο «ψαλίδι» αφορά σε όλες τις εγγυημένες τιμές των φ/β που περιλαμβάνει η τελική ρύθμιση για το αποκαλούμενο «New Deal». Για παράδειγμα για ένα φ/β κάτω από 100 KW που είχε τιμή πριν το 2009, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί νέα τιμή στα 440 ευρώ, το ν/σχ προβλέπει τιμή στα 445 ευρώ η μεγαβατώρα. Επίσης στις τιμές για τα αγροτικά φ/β έως 100KW, ενώ αρχικά προβλεπόταν προσαύξηση τιμής κατά 10%, τώρα η προσαύξηση προσαρμόζεται στο 15%.

Αναλυτικότερα, ο πίνακας τιμολόγησης για τα φωτοβολταϊκά έχει ως εξής

Fotovoltaika Polynomosxedio

Ειδική αντιμετώπιση προβλέπεται για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που συνδέθηκαν στο β’ εξάμηνο του 2013:

 

—Αιολικά

Όσον αφορά στα αιολικά οι τιμές αναπροσαρμόζονται ως εξής (καταργείται η κατηγορία άνω των 20 MW και τιμολογείται με βάση τις τιμές που είχαν υπολογιστεί για τα άνω των 5 MW αιολικά):

AIOLIKA

 

 

Δεν υπάρχουν αλλαγές στις τιμές για τα μικρά υδροηλεκτρικά, ενώ αλλάζουν κάποιοι τεχνικοί συντελεστές για τις μονάδες ΣΥΘΗΑ.

—Πιστωτικά τιμολόγια

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθείται εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά, το ποσοστό του πιστωτικού είναι 34%για τους σταθμούς που συνδέθηκαν μέχρι 31/12/200935% για τους σταθμούς που συνδεθήκαν 1/1/2010 και 31/12/201137,5% για όσους συνδέθηκαν 1/1/2012 έως 21/12/2012 και 40% για όσους συνδέθηκαν το 2013.

Μέχρι να εκδοθεί και να παραδοθεί στο ΛΑΓΗΕ το πιστωτικό τιμολόγιο αναστέλλεται η υποχρέωση του ΛΑΓΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ να πληρώσουν για την ενέργεια που έχει παραδοθεί και δεν έχει εξοφληθεί. Για όσους εκδώσουν το πιστωτικό, επανανυπολογίζεται η έκτακτη εισφορά του 2013 επί των μειωμένων μετά την έκπτωση εσόδων.

—Σήμερα κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο

Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, με τη διαδικασία του «Κατ” Επείγοντος», προκειμένου να συζητηθεί από τα μέλη των επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου το Σάββατο και την Κυριακή σε μια συνεδρίαση να συζητηθεί και ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

5 Σχόλια

  1. ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ 29% ΚΑΙ 26 % ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ

  2. Από ποτέ η τιμή των νησιών είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη του συνδεδεμένου δικτύου ;
    Πως γίνετε αυτό κάποιος από το ΥΠΕΚΑ να εξηγήσει !!!

  3. Εμείς που πήραμε δάνεια για να επενδύσουμε στην φερεγγυότητα του κράτους δε θα τους ξεχάσουμε στις εκλογές!!!

  4. Με ποια λογική χωρίζουν τα Φ/Β στην στέγη σε αυτούς που ΔΕΝ θα υποστούν καμία μείωση ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ που θα ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ, (ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 50% μείωση !!!). ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ στις ΤΙΜΕΣ που έχουμε υπογράψει με την ΔΕΗ. Είναι συμβατική υποχρέωση της ΔΕΗ, και όπως εμείς θα πληρώσουμε ρήτρες αν δεν τηρήσουμε την σύμβαση, έτσι και η ΔΕΗ θα πρέπει να μας αποζημιώσει για την ζημιά που παθαίνουμε.
    Καταλύουν τον όρο περί ομαλής συνεργασίας και καλής πίστης που υπογράψαμε στην σύμβαση. Είναι ώρα το Ελληνικό Κράτος να σοβαρευτεί, να γίνει υπεύθυνο και ΣΥΝΕΠΕΣ. Μόνο έτσι θα εμπιστευτούν το κράτος οι επενδυτές (έλληνες και ξένοι) και θα αποφασίσουν να κάνουν επενδύσεις για να αναπτυχθεί η οικονομία για να ορθοποδήσουμε σαν κράτος. Οι αποσπασματικές , απερίσκεπτες και συνεχείς αλλαγές νομοθεσίας και διάθεσης του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομικών που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν οδηγήσει την χώρα σε αυτή της κατάσταση. Το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να αλλάξει το όνομά του σε υπουργείο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ, γιατί οι αποφάσεις του μόνο καταστροφή φέρνει στην Ελλάδα. Που είναι οι επενδύσεις? Οσοι το εμπιστεύτηκαν μάλλον την πάτησαν. Θα δούμε. Είναι σαν τον καιρό που εκεί που έχει ήλιο αρχίζει καταιγίδα. Αλλά κύριοι έχει ο καιρός γυρίσματα. Αυτά που φάγατε εσείς τόσα χρόνια, αυτά που επιδοτείτε και εξαιρείτε ακόμα και στο παρόν νομοσχέδιο (γιατι άραγε???) δεν θα τα πληρώσουμε εμείς!!! Να τα πληρώσετε εσείς που είστε τόσο γαλαντόμοι. Με τα δικά μας λεφτά δεν θα κάνετε εσείς την πολιτική σας!!!! Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, λέει ο λαός

Comments are closed.