Φωτοβολταϊκά: οι κινητοποιήσεις των παραγωγών ενόψει ψήφισης new deal στη Βουλή

1
16

Έντονη κινητικότητα επικρατεί στους συνδέσμους παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά όλης της χώρα ενόψει της ψήφισης του new deal για τις ΑΠΕ η οποία δρομολογείται για το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Σύνδεσμοι προγραμματίζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αύριο μπροστά στο κτήριο όπου στεγάζεται το ΥΠΕΚΑ, ενώ εκπρόσωποι ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών σε στέγες ζητούν ακρόαση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους.

—Στην Αθήνα οι αγρότες

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, διοργανώνει κινητοποίηση διαμαρτυρίας, για τη μείωση της τιμής των αγροτικών φωτοβολταϊκών.

Τα μέλη του συνδέσμου μας καθώς και όλοι όσοι πλήττονται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης στον τομέα των ΑΠΕ καλούνται να βρίσκονται το μεσημέρι της Παρασκευής  28/3/2014 στην Αθήνα, για να διαμαρτυρηθούν

—Κάλεσμα από τους παραγωγούς των Σερρών

Σε διαμαρτυρία καλεί τους παραγωγούς των φωτοβολταϊκών και ο ΣΠΗΕΦ Νομού Σερρών. Όπως αναφέρει ο σύνδεσμος «όλοι  οι  παραγωγοί  ηλεκτρικής  ενέργειας  από  φωτοβολταϊκά, είτε έχουν μικρά είτε μεγάλα  πάρκα,  είτε  φωτοβολταϊκά σε στέγες πρέπει  την  Παρασκευή  28 Μαρτίου  και  ώρα  12 το μεσημέρι  να βρεθούν μπροστά στο ΥΠΕΚΑ για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο  Νομοσχέδιο που πρόκειται να  ψηφιστεί  μέσα στο Σαββατοκύριακο».

«Οι περισσότεροι οργανωμένοι σύλλογοι  υποστηρίζουν και συμμετέχουν στην κινητοποίηση όπως η ΠΟΣΠΗΕΦ, ο ΠΑΣΥΦ, ο ΘΕΣΙΦ, ο ΕΣΑΦ (ΕΑΣ  Αγρινίου), αλλά  και αυτόνομες ομάδες παραγωγών», αναφέρεται στην έκκληση.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας ανά πόλη για το συντονισμό των αγροτών είναι:

Θεσσαλονίκη  τηλ.  231 0 798 609  ,  231 0  798907   κιν.  6944281 925  .

Κομοτηνή    τηλ.   6932573604   .

Καβάλα   τηλ.   6948067952

Σέρρες   τηλ.  6972217676

Δράμα   τηλ .  6944474845

Κατερίνη  τηλ. 6970966366

Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα  :  6942445160

Λάρισα :  6938324250

Βέροια  :  6974642533

Έδεσσα  :  6944335764

Κρήτη  :  6977486568   ,  6973038036

—Συνάντηση ζητά η «Στέγη»

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ, απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικιακών Φωτοβολταϊκών «ΣΤΕΓΗ» ζητώντας κατ’ ιδίαν συνάντηση με θέμα το «New Deal»

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, η «ΣΤΕΓΗ» ζητά την άμεσα επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού και την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για την έναρξη διαλόγου και την επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει άμεσα πριν την ψήφιση του σχεδίου νόμου.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η επιστολή της «ΣΤΕΓΗΣ» έχει ως εξής:

Επιστολή Προς Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Επιστολή Προς Υπουργό ΠΕΚΑ, κο Γ. Μανιάτη.
Επιστολή Προς Υφυπουργό ΠΕΚΑ, κο Α. Παπαγεωργίου.

Θέμα: Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 Ν.2773/1999 και λοιπές διατάξεις»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμέ Κε Υπουργέ ΠΕΚΑ,
Αξιότιμε Κε Υφυπουργέ ΠΕΚΑ,

Ο Πανελλήνιος σύνδεσμος παραγωγών επενδυτών μελετητών κατασκευαστών οικιακών κτιριακών φωτοβολταικών εν συντομία «ΣΤΕΓΗ» νόμιμα με εκλεγμένη Διοικούσα επιτροπή εκπροσωπεί άνω των 45.000 οικιακών φωτοβολταϊκών στεγών με χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση και τον ελληνικό ήλιο και επένδυσαν στο ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης οικιακών φωτοβολταϊκών στεγών του ΥΠΕΚΑ.

Ζητούμε άμεσα επικοινωνία μας και συνάντηση μας με το γραφείο του πρωθυπουργού και την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για την έναρξη διαλόγου μας και επίλυση των ζητημάτων μας άμεσα πριν την ψήφιση του σχεδίου νόμου ερήμην χιλιάδων ελληνικών οικογενειών που ζητούν εδώ και τώρα δικαίωση.

—Παρέμβαση ΘΕΣΙΦ

Να θεσμοθετηθεί ως απαράβατος και αποκλειστικός όρος, η υποχρέωση πλήρους εξόφλησης από τον ΛΑΓΗΕ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τους Παραγωγούς, πριν από την  έκδοση οποιουδήποτε πιστωτικού τιμολογίου τελικώς ισχύσει, ζητά ο ΘΕΣΙΦ σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά, ο σύνδεσμος τονίζει:

« A) Η οικονομική εξόντωση μερικών χιλιάδων Φ/Β Παραγωγών είναι πλέον δεδομένη αφού υπόκεινται σε μία παγκόσμιας πρωτοτυπίας πρακτική επιβολής έκτακτης εισφοράς και ταυτόχρονα έκπτωσης επί της παραγωγής τους και όλα αυτά στο ίδιο οικονομικό έτος.

Β) Η αυθαίρετη και μονομερής μείωση των εγγυημένων τιμών έρχεται να εκμηδενίσει κάθε προσδοκία των Παραγωγών για απόσβεση της επένδυσης , πολύ δε περισσότερο για αποκόμιση κάποιου εύλογου κέρδους για τους κόπους μιας ζωής, τους οποίους πολλοί από αυτούς κατέθεσαν

Γ) Παρ’ όλα τα παραπάνω που προβλέπονται  στο νομοσχέδιο και τη σπουδαιότητα που έχουν , θεωρούμε ότι  η  πτώχευση των Παραγωγών δεν θα επέλθει τελικώς από το εν λόγω νομοσχέδιο. Η οκτάμηνη καθυστέρηση των πληρωμών θα έχει προλάβει να δώσει το καίριο  πλήγμα στις επιχειρήσεις , καθώς όλα τα έξοδα είναι ανελαστικά και τα περιθώρια για πίστωση ανύπαρκτα. Οι υποσχέσεις του ΥφΥΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου για αποπληρωμή των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου , εντός του τρέχοντος μηνός απεδείχθησαν για άλλη μία φορά ψευδείς.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να θεσμοθετηθεί ως απαράβατος και αποκλειστικός όρος, η υποχρέωση πλήρους εξόφλησης από τον ΛΑΓΗΕ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τους Παραγωγούς , πριν από  έκδοση εκ μέρους των , οποιουδήποτε πιστωτικού τιμολογίου τελικώς ισχύσει .

Σε αντίθετη περίπτωση το νέο αυτό νομοσχέδιο για την «Εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ » θα αποτελεί κενό γράμμα καθώς η οικονομική καταστροφή των Παραγωγών θα έχει εν τω μεταξύ νομοτελειακά πραγματοποιηθεί .»

—Επιστολή η ΠΟΣΠΗΕΦ

Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φ/Β (ΠΟΣΠΗΕΦ) με κύριο αίτημα να καταψηφιστεί το «New Deal».

Όπως κατά καιρούς έχει διατυπώσει σε ανακοινώσεις της η ίδια η Ομοσπονδία, μέσα στα πάγια αιτήματά της συμπεριλαμβάνονται:

1) Να μην τροποποιηθούν μονομερώς οι συμβάσεις,

2) Να εισφέρουν οι παραγωγοί για την κάλυψη τόσο του συσσωρευμένου ελλείμματος όσο και του πρωτογενώς παραγόμενου, με τρόπο ώστε να πάρουν ανταποδοτικά ότι εισέφεραν, με την μορφή παράτασης της σύμβασης,

3) Να δοθεί παράταση της σύμβασης για όσα χρόνια απαιτείται, για την ανάκτηση των εισφερόμενων ποσών. Στην παράταση η ενέργεια θα απορροφάται εξολοκλήρου στην τιμή που θα προκύψει μετά την αφαίρεση της εισφοράς,

4) Να μην καταργηθεί η σύνδεση της ταρίφας με τον δείκτη τιμών καταναλωτή,

5) Να δεσμευτούν μέσω του νομοσχεδίου οι τράπεζες για διόρθωση των επιτοκίων,

6) Να σταματήσουν οι αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ μέχρι να ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας,

7) Να γίνει άμεσα η εξόφληση των οφειλόμενων ποσών από τον ΛΑΓΗΕ.

—Αντίδραση και από το Επιμελητήριο Αχαΐας

Τη δυσφορία και τον έντονο προβληματισμό του για τις επιχειρήσεις-μέλη του που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά αποτυπώνει το Επιμελητήριο Αχαΐας, δια στόματος του προέδρου Πλάτωνα Μαρλαφέγκα.

Όπως σημειώνεται σε σχετική επιστολή, «στο Επιμελητήριο Αχαΐας είναι εγγεγραμμένες 131 επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στον τομέα αυτό και το νομοσχέδιο που ετοιμάζετε τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα από την μείωση των εισοδημάτων με αποτέλεσμα να αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις εκ του λόγου αυτού.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κατω τα χερια σας απο τα οικιακα φωτοβολταικα
    εχουν καθαρα κοινωνικο χαρακτηρα

    στελνετε στον καιαδα χιλιαδες Ελληνικες οικογενειες.

    Πατε για την τελευταια σας αρπαχτη προτου πατε σπιτι σας;

    Θα πεσουν μυνησεις και αγωγες βροχη.

Comments are closed.